• Haberler
  • Kültür
  • İl Kültür ve Turizm Müdürü Seven: 'Kastamonu Gastronomisini Tanıtmaya Çalıştık'

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seven: 'Kastamonu Gastronomisini Tanıtmaya Çalıştık'

Türk Mutfağı Haftası kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün iş birliğiyle Cumhuriyet Meydanı'nda Araç Belediye Başkanlığı tarafından Coğrafi İşaretli ürün Araç Akdene Göce Çorba ikramı ve Coğrafi İşaretli ürün Çatalzeytin Fındık Şekeri ikramı yapıldı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İl Kültür ve Turizm Müdürü Seven: 'Kastamonu Gastronomisini Tanıtmaya Çalıştık'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte Coğrafi İşaretli ürün Araç Akdene Göce Çorba ikram eden Araç Belediye Başkanı Süleyman Yazkan; “Göce Çorbası yüz yıllardır bizim Araç ve Kastamonu yöresinde üretilen arpadan yapılan organik bir çorbadır. Yüzyıllardır üretilir, kültürümüz genelde araç bölgesi yörük kültürüdür. İnsanları yörük insanlarıdır. Genelde bu tür gıdalarla beslenir arpa kırmasından yapılan bir üründür. Besin değeri çok çok yüksektir. Özellikle insanların dinç tutmasından,  küçük çocuklarımıza göce çorbası yaparız. Çünkü vücudu çok diş tutar. Çorbamızın tarihi yüzyıllardır bizim buraya, bu bölgelere yerleşmemizden bu tarafa yapılan bir üründür. Üretim ise arpa kırması olarak yapılır. Arpa yıkanır, temizlenir, taşı ayıklanır. Ondan sonra kırma yapılır, öğütülür, elenir. Bayağı zahmetli bir iştir. Bizim bütün köydeki kadınlarımız bunu yapar ve pazarlarda satarlar. Bizim en başta tarhana çorbası ve göce çorbası, sofralarımızda her zaman bulunur. Üretimi pişirilme süreci de kaynatılır, ekşi suyu atılır. Ondan sonra nane, yoğurt bazı yerlerde süt eklenerek pişirilir. O şekilde naneyle beraber sofralarımıza gelir. Besin değeri çok çok yüksek bir gıdadır. Genelde araç bölgesinde has özellikleri vardır. Bazen de yörük köyleri olan Safranbolu bölgelerinde de bilinir. Gerçek ismi de bizde aslında Akdene çorbasıdır” dedi.İl Kültür ve Turizm Müdürü Seven: 'Kastamonu Gastronomisini Tanıtmaya Çalıştık'

‘Kastamonu Gastronomisini Tanıtmaya Çalıştık’

Türk Mutfağı Haftasını değerlendirerek konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven; “Türk Mutfağı Haftası’nın 3’üncü yıl döneminde bir aradayız. Bu anlamda Kastamonu'da programlar yaptık. Türk Mutfağı Haftasını kutluyoruz. Türk Mutfağı Haftası Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Kültür Turizm Bakanlığı desteğiyle kutlanmaktadır. Tüm dünyada ve ülkemizde eş zamanlı kutlanan Türk mutfağı haftası nedeniyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu doğrultuda programlarımız oldu. Bu programlar neticesinde de Kastamonu Mutfağını, Kastamonu Gastronomisini tanıtmaya çalıştık. Bu anlamda da tanıtım faaliyetlerimiz her sene artarak devam edecektir. Halkımızın desteğiyle bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu sene tasarruf tedbirlerinden ötürü programımızı biraz daha naçizane bir şekilde daha kısa tutmaya çalıştık ama her sene kaliteyi de artıracağız. Şimdiki hedeflerimiz arasında Türk Mutfağı haftasını ilerleyen zamanlara göre daha kısa tuttuğumuzdan dolayı bazı işleri gerçekleştiremedik. Bundan sonrasında da bu işleri gerçekleştirmek için daha hazırlıklı bir şekilde size karşısına çıkacağız. Bu anlamda belediyelerimizin bize destekleri oldu. Coğrafi işareti ürünleri Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'nda halkımızla buluşturduk. Bu anlamda bize destekleri olan özellikle Pınarbaşı, İhsangazi, Tosya, Cide, Araç, Çatalzeytin belediye başkanlarımıza bu anlamda ürünlerini halkımıza sundukları için teşekkür ediyoruz. Yine programımızın başlangıcında Vedat Tek Kültür Merkezi'nde yaptığımız programda Slow-Food ekibine ve Kadın Kooperatiflerine bizlere destek sağladıkları için teşekkür ederiz. Kastamonu mutfağını bundan sonraki süreçte bütün dünyaya tanıtacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Hep birlikte güzel şeyler başaracağımıza inanıyorum. Coğrafi İşaretli ürünlerimizden İhsangazi'nin ekşili pilavını Vedat Tek Kültür Merkezi'ne ikram ettik. Daha sonrasında da Pınarbaşı'nın Kara Çorbasını vatandaşlarımızla buluşturduk. Yine Coğrafi İşaretli ürünlerimizden Tosya pirinciyle yapılan o kırçıllı pilavı Kastamonulara ulaştırma imkanı bulduk. Cide Ceviz Helvası ikramında bulunduk. Bugün de Akdene Göce Çorbası ikramında ve Çatalzeytin Fındık Şekeri ikramında bulunduk. Tüm bu organizasyonlara vatandaşımızın çok fazla rağbeti oldu. Bu ilgi bizleri mutlu etti. Burada bize destek olan bütün belediye başkanlarımıza teşekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme