Merve Saatçi

Kalp Sağlığını Koruyan 12 Muhteşem Besin

Merve Saatçi

Kalp-damar hastalıkları ülkemizde ölüm nedenlerinin en başında yer almaktadır. Kalp sağlığını korumak için sağlıklı beslenme ve yaşam tarzındaki değişiklikler oldukça önemlidir. Bu besinler sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi minimuma indirebilirsiniz: 

Somon
Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar kalp sağlığını koruyan besinlerdir. Yapılan çalışmalarda bu balıkların içerdikleri omega- 3 yağ asitlerinden dolayı aritmi(düzensiz kalp atışı), ateroskleroz riski ve trigliserit seviyesini azalttığı ortaya konmuştur. Amerikan Kalp Derneği haftada en az iki kez balık tüketilmesini önermektedir. Ayrıca omega-3 yağ asitlerini besin takviyesi olarak da tüketebilirsiniz.

Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi yüksek miktarda çözünür lif içerir, kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Ekmek, makarna gibi besinlerin tam tahıldan yapılmış olanlarını tercih etmelisiniz.

Berry Grubu (Yaban Mersini, Çilek)
25 ile 42 yaş arasındaki kadınlarda yapılan bir araştırmaya göre haftada 3 porsiyon yaban mersini ya da çilek yiyen kadınlarda kalp krizi riski yemeyenlere göre %32 daha az bulunmuştur. Antioksidan olarak bilinen antosiyaninler ve flavonoidler gibi bileşiklerin kan basıncını düşürmek ve damarları genişletmek gibi etkileri olduğu düşünülmektedir. Antosiyaninler bitkilere kırmızı ve mavi renk verir.

Bitter Çikolata
2012 yılında yapılan bir çalışmada %60-70 oranında kakao içeren bitter çikolatanın yapısındaki flavonoidler sayesinde yüksek kan basıncı, pıhtılaşma ve inflamasyon riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.

Domates
Domates bir karotenoid olan likopen içerir. Likopen kötü kolesterolün düşmesini sağlar ve kalp krizi riskini azaltır. Aynı zamanda düşük kalori ve şeker içeriğinden dolayı domates sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır.

Kabuklu Yemişler
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, keten tohumu ve kabak çekirdeği gibi yemişler balık tüketmeyenler için iyi birer alternatif olarak kullanılabilir. Bu yemişlerde bulunan lifler kan basıncını düşürerek yemek yedikten sonra oluşan kan şekerindeki ani düşüşleri dengeler. Kan şekerinin aniden azalması aşırı yemek yemeye neden olurken lifli gıdalar kan şekerini düzenleyerek bu ani açlık hissini kontrol altına almanıza yardımcı olur.

Kurubaklagiller
Kurubaklagiller en az et kadar kaliteli protein kaynaklarıdır. Yapılan bir çalışmada haftada en az 4 kere kurubaklagil tüketen insanların, haftada 1 kere tüketenlere göre kalp hastalıklarıyla karşılaşma riskinin %22 daha az olduğu saptanmıştır. Baklagiller aynı zamanda diyabet hastalarında kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Unutulmamalıdır ki diyabetin olabilecek komplikasyonlarından kaçınmak, kalp damar hastalıklarını önlemenin yardımcı anahtarıdır.

Zeytinyağı
Doymuş yağlar yerine zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzenler.

Yeşil Çay
Çayda bulunan polifenoller, antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine yeşil çay, adaçayı, papatya, rezene gibi bitki çaylarının tüketimi artırılmalı.

Yeşil Yapraklı Sebzeler
İçeriğindeki zengin lifler sayesinde insülin seviyelerini ve kan basıncını düzenler. Yeşil yapraklı sebzelerde hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardım eden güçlü antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar yaşlanma karşıtı maddelerdir. Vücudunuza sağlıklı bir görünüm kazandırır ve kendinizi genç hissetmenize yardımcı olurlar.

Keten Tohumu
Doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve omega-3 içeren keten tohumunun kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumunu yoğurt, çorba gibi besinlerinizin içine katarak tüketilebilirsiniz.

Avokado
Avokadodaki önemli miktarlardaki B-6 ve folik asit kalp sağlığı açısından faydalıdır. İçeriğindeki doymamış yağ asitleri kolesterolün yükselmesini önler. Aynı zamanda osteoartrit ve romatoid artriti önlemeye yardımcı olan avokadoyu limon ekleyerek tüketebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları