Nefise Köylü

Çağın Vebası Görgüsüzlük + Cahillik Kibir

Nefise Köylü

Bu haftaki yazımda, en az küresel çapta bir virüsün yarattığı zincirleme reaksiyon kadar manevi dünyamıza zarar veren ve sayıları gün geçtikçe artan Kibirli insan denkleminden bahsetmek istiyorum.

Geçenlerde sosyal medya durumumda Kibirli insanlara yönelik bir gönderme paylaştım ve benim çok kıymetli bazı dostlarımda paylaşıma ne kadar katıldıklarını bildirdiler. Çünkü normal insanlar bu kibirli insanların mobbinginden, manevi baskısından ve manipülasyonundan bıkmış durumda.

KİBİR NEDİR: Kibir; büyüklenmek, gururlanmak, başkasını küçük görmek, kendinde büyüklük olduğunu sanmak ve başkasına itibar göstermeyip onu yok saymak anlamına gelmektedir. Bu huy ve tavır dinen ve toplumsal anlamda asla hoş görülmez. 

İnsan ahlakını oluşturan huylar kötü ve iyi olmak üzere ikiye ayrılır. Güzel ve iyi huyların arasında tevazu, doğruluk veya sabır, cesaret, emanete riayet, nimet ve iyiliğe şükür, yumuşaklık, sevgi, merhamet, cömertlik, ağırbaşlılık gibi övülen duygu ve hareketler sayılabilir. 

Kötü huylar arasında ise, kibir, zulüm, korkaklık, gaflet, haset, yalancılık, ikiyüzlülük, iyiliği başa kakma riya, gösteriş, gururlanma gibi yerilen tavır ve duygular sayılabilir. 

Yüce Kitabımızın yerdiği kötü huylardan birisi de “Kibir ve Gurur” dur. 

İnsanın gösterdiği gurur ve büyüklenmeye baktığımızda bunun birkaç türlü ortaya çıktığını görürüz. Bunlardan birincisi ve en tehlikelisi Yüce Allah’a ve peygamberine karşı gösterilen kibir ve gurur, İkincisi ise insana karşı gösterilen kibirdir. Üçüncüsü ise kişinin kendi nefsinde oluşturduğu gururdur ki bu da Hz. Peygamber tarafından kınanmıştır.

Kibir ve gururun en tehlikelisi Yüce Allah’a karşı gösterilen gururdur. Bunu ilk örneği şeytanın gösterdiği gururdur. 

Şeytanı kafir kılan tavır, şeytanın Yüce Allah’ın emrini tartışması ve kendini Hz. Adem’ den üstün saymasıdır. 

Hiçbir kimsenin başkasına karşı büyüklenme hakkı yoktur. 

Çünkü herkesin dedesi Hz. Adem’di, O da topraktandı ve nihayet herkes bir su damlasından yaratılmıştır. O halde hangi hakla, bir kısmımıza lütfedilen bazı hususları diğer insanlara karşı üstünlük sebebi sayalım. (Alıntıdır.)

Aslında ahiret gününde, küçümseyenlerle küçümsenenler karşı karşıya geleceklerdir. 

Bir başka kibir çeşidi ise, kişinin kendisini nefsini üstün sayması şeklinde olan kibirdir. Hz Peygamber bu tarz kibri de kınamıştır. 

Kibir ve gurur hastalığının ilacı tevazudur. İnsana yakışan mütevazi olmaktır. Zira mütevazi olanı Allah’ta yüceltir. 

KİBİR VE BÜYÜKLENME, ENİNDE SONUNDA CEZASINI FENA HALEDE GÖRECEK BİR GÜNAH ÇEŞİDİDİR.

Böyle davranan kişiler cahilliğin ve görgüsüzlüğün kararttığı dünyalarında yokluğa, kayba, hoş karşılanmamaya hiç ihtimal vermezler. Kibirde bu tavırları ile daha da güçlenir zaten. Ama her zaman sonları hüsran olur arkadaşlar. Siz aklınızı ferah, ruhunuzu sakin tutun. Çünkü bunların devri kısa sürer, her zaman sonuçta büyük kayıplar yaşar ve sefil hale düşerler.

Allah böyle insanlardan sakınsın ve böyle insanlarla yüz yüze bakmak zorunda olan tüm dostlarıma da sabır versin diyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları