Nefise Köylü

Demonte Yaşamlar

Nefise Köylü

Toprak kayması nasıldır hepimiz biliriz…

Bir kara parçasına eklenti yapılır, zamanla o eklenti doğa olayları neticesinde erozyona uğrar, sonunda olduğu yere tutunamaz ve kayarak yok olur.
Sık kullandığımız yollarda çok kez şahit oluruz. Yolun hep aynı noktası tamir edilir, doldurulur, takviye edilir. Faydası olmaz, yol yine aynı noktadan kayar ve yok olur. Çünkü yolun o kısmı sağlam zemine inşa edilmemiştir. Yolun o kısmının altı doldurma ya da eklenti zemindir.

Yazıma betimleme yaparak başlamak istedim.

Yukarıda bahsettiğim erozyon ve toprak kaymasını, hayatlarının tam ortasında yaşayan insanlardan bahsetmek istiyorum bu gün size…

Demonte yaşamlardan bahsetmek istiyorum.

Şöyle bir durup baktığınızda, size sıkıntı yaşatan insanların genellikle görgüsüz insanlar olduğu kanısına varabilirsiniz.

Bu genel bir yargıdır. Görgüsüz insanlar, eğitim seviyeleri ya da maddi olanakları ne noktada olursa olsun, inanılmaz rahatsız edici tavırlar sergilerler. Rahatsızlık veren görgüsüz davranışlarının temelinde ise kişilik bozukluğu yatar. Bu arada bahsettiğim bu nitelikler benim yargılarım değil. Bunlar bilimsel araştırmalar sonucu edinilmiş yargılar.

Kişiliğin oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörler oldukça etkili olmaktadır. Bunlar; genetik, aile hayatı, ailenin yaşadığı coğrafi konum ve çevresel özellikler, içinde bulunulan toplum, bireyin toplumu algısı, kişilik gelişimi üzerinde rol oynamaktadır.

Kişiliği düzgün oluşmamış ve bu hali ile artık bir yetişkin olmuş insanların, kendilerini toplum içinde, çalıştıkları işyerlerinde, sosyalleştikleri ortamlarda vb. ifade edebilmek ve ön plana çıkarabilmek için DEMONTE edindikleri, yamama davranış stillerinin diğer insanlar tarafından nasıl göründüğü konusuna yoğunlaşmak istiyorum.

Kişiliği ve Karakteri Oturmamış İnsanların 8 Belirgin Özelliğini Sizin İçin Sıralıyım

-    Hayatlarıyla ilgili kararları kendileri alamazlar.

Kişiliği oturmamış insanlar hayatlarıyla ilgili kararları kendileri almazlar. Konu ne olursa olsun onlar için her zaman başka biri karar verir. Kendi fikirlerine ve beynine güvenmedikleri için bu durumda oldukları aşikârdır. 

-    Kendilerini ifade edemezler.

Düşündükleri ve söyledikleri arasında fark olur, kendilerini ifade etmekte güçlük çekerler. 

-    Ne istediklerini bilmezler.

Onlar için basit bir konuda bir seçimde bulunmak bile oldukça zordur. Ne istediklerini bilmezler ve bu durum onlara hayatı olduğundan daha da zorlaştırır. 

-    Çabuk kararlarından vazgeçirilebilirler.

Bir karar aldıklarında, başka kişiler onları bu kararlarından çabucak vazgeçirebilir. Kişiliği oturmamış insanların kanına girmek çocuk oyuncağı gibidir. Bu gün yemin ederek, tasdik ettiği bir kararı, yarın inkar edebilme potansiyeline sahiptir.

-    Dengesizlikleriyle tanınırlar.

Dengesizlik bu tür kişilerin en belirgin özellikleridir. Bir dedikleri bir dediklerini tutmaz. Bugün istediğini, yarın istemeyebilir. Birde buna bir neden de bulabilirler.

-    Dobra olmakla, patavatsızlığı karıştırırlar.

Ortamlara ayak uydurmakta zorluk çekerler ve patavatsızlıklarıyla pot üstüne pot kırsalar da bunu “Canım ben açık sözlüyüm” cümlesiyle örtmeye çalışırlar. 

-    Senelerdir tanıdıkları insanları, iki gün tanıdıklarına değişebilirler.

Bu nasıl bir saflık yahu daha iki gün tanıdıkları birini senelerdir tanıdıkları güvenilir kişilere satarlar. Bir insan anca bu kadar karaktersiz olur diyebilirsiniz.  Çünkü akılları sıra işlerine göre hareket ettiklerini düşünürler.

-    Korkunç derecede görgüsüzdürler.

Çevrelerinde ki tüm insanların, kendilerinden daha alt seviyede olduğunu düşünerek egolarını avuturlar. Kendi güçsüzlüklerini, kendilerinden daha güçlü gördükleri insanların arkasına saklanarak örterler ve başkasından aldıkları güçle diğer insanları ezmeye, hor görmeye, küçümsemeye çalışırlar.

Of of ne çektik bu demonte, kişiliksiz insanlardan der gibisiniz… Hissediyorum.
Yahu nasıl çekmeyelim. Tamam, kimse mükemmel değil. Hepimiz kusurluyuz ama kişilik yoksunluğu çekmek bambaşka bir sorun.

Güçlü birinin arkasına çıkarları için sığınan, ondan bundan rol çalan, kişiliği oturmamış bir yetişkin ile ister iş ortamında karşılaşın, ister özel hayatınızda, ister sosyal bir ortamda, kısa süre içinde toplumda neden olduğu dejenerasyona hayret edeceksiniz.

Bir insan, tek başına, bulunduğu ortamı bu kadar mı bozabilir ya da kirletebilir?
Evet, kişiliği oturmamış, demonte özellikleri ile şov peşinde olan insanlar toplumu tek başlarına zehirleyebilir.

Dediğim gibi ne eğitim seviyesi önemli, ne maddi unsurlar… Kişilik bambaşka bir şey!

Bu dejenerasyonu,

Yaklaşan seçimlerde herhangi bir siyasinin demecinde görebilirsiniz. Her gün ekmek paranız için geldiğiniz iş yerinde herhangi bir iş arkadaşınızda görebilirsiniz. Akşam katılacağınız arkadaş ortamında herhangi bir arkadaşınızda görebilirsiniz.

Demonte yaşamlar, oturmamış kişilikler, kendilerinden çok topluma zarar verdiğinden, bu tarz insanlara müsamaha göstermememiz çok önemli.

Bu dejenerasyona maruz kalıp, yarattığı sıkıntının bizleri depresyona sürüklemesine izin vermek yerine, bu tarz davranışları kendine alışkanlık haline getirmiş demonte insanlardan uzaklaşmak en iyisi diye düşünüyorum. 
 

Yazarın Diğer Yazıları