Nefise Köylü

Gezelim Görelim Köşesinde: Bartın Güzelcehisar

Nefise Köylü

Bu hafta sizi şahane güzelliği ile özellikle yaz aylarında bana uğramadan geçmeyin diyen bir gezi noktasına götürmek istiyorum. Burası Bartın Güzelcehisar köyü…

Bartın, Amasra, İnkumu, GÜZELCEHİSAR hiç fark etmez bu il ya da beldelerin Kastamonu’mun cennet köşelerinden hiç farkı yok. Kastamonu’nun uzantısı gibi bana göre bu güzeller güzeli beldeler.

Güzelcehisar, Bartın'ın merkez ilçesine 17 km uzaklıkta, hala bozulmamış güzel köylerden biri. Güzelcehisar, kendisini Bartın'ın Amasra ve İnkumu gibi diğer turistik bölgelerine göre biraz daha izole ediyor diyebilirim. O yüzden Bartın deyince aklınıza ilk önce Amasra ya da İnkumu gelebilir ama Güzelcehisar'ı yeni duyuyor olabilirsiniz.

Özel aracınızla gidiyorsanız zaten sorun yok. Navigasyon sizi sorunsuz gitmek istediğiniz noktaya ulaştıracaktır. Ama Bartın şehir merkezine kadar otobüsle geldiyseniz ve 17 km uzaklıkta ki Güzelcehisar’a nasıl ulaşırım diye düşünüyorsanız, bisiklet kiralayarak ya da minibüsle bu güzel köye kolayca ulaşabilirsiniz.

Karadeniz'de hava durumu göz açıp kapayıncaya kadar değişebildiğinden, yanınıza alacağınız kıyafetlerinizi ona göre seçin deme gereği duymuyorum. Hepimiz memleketimizin hava şartlarına zaten alışkınız.

Güzelcehisara ve lav sütunlarına hazır olun çünkü mükemmel manzaralara şahit olacaksınız!

Bu arada yaz aylarında gidiyorsanız ki kesinlikle gidin çünkü Güzelcehisar'ın cennet koyu sizi bekliyor. Tıpkı Kastamonu Ginolu ya da Gideros koyu gibi Güzelcehisar koyuda doğal bir oluşum ve denize girebileceğiniz doğal bir plaj.

Ben Kastamonu’dan nasıl gidilir kısmını size kolayca tarif edebilirim. Kastamonu’dan – Bartın’a en kolay özel araçla gidilir. Ama aracınız yoksa eğer gün içinde belli saatlerde seferleri olan şehirlerarası otobüsler ile tek yön 450 TL- GİDİŞ DÖNÜŞ 900 TL ödeyerek gidebilirsiniz.  Kastamonu-Güzelcehisar arası 187 kilometre ve yaklaşık olarak 2,5 saat sürüyor bunu da dip not ekleyim.

Ufak bir sahil kasabası olan Güzelcehisar, turizmin gelişmesinin sonucu olarak her gittiğimde biraz daha büyüyor ve ziyaretçi sayısı artıyor. Özellikle yaz mevsiminde kalabalık olan bu belde çok sayıda eşsiz yeri bir arada bulunduruyor.

Bartın ilinin Karadeniz kıyısında yer alan Güzelcehisar'ın Amasra ilçesine bağlı olduğunu ve haliyle yakın olduğunu da söyleyebilirim. Eğer Güzelcehisar'a Ankara'dan gidecekseniz iki şehir arasında ki kilometrenin 288 olduğunu belirtmekte fayda var. Özel aracınızla geliyorsanız yaklaşık 4 saat sürer diye tahmin ediyorum. Eğer özel araç ile değil otobüs ile gidecekseniz Ankara Bartın otobüslerini tercih edebilir, Bartın'a geldikten sonrada Güzelcehisar'a ulaşabilirsiniz.

Güzelcehisar, bozulmamış doğal güzelliğe sahip olan, koyları, tarihi ve kültürel yapıları ile dikkat çeken bir köy.

Köyde tarihi yapılar, yerel mimari, yaylalar, geniş ormanlar, oluşan volkanik kayalar, EŞSİZ LAV SÜTUNLARI ve berrak deniz suları bir aradadır. Köyün bir kısmında ılıman iklim hâkimdir. Bu neden ile de bölgede mandalina ve limon ağaçları mevcuttur.

Güzelcehisar’a gittiğinizde öncelikle sizi birbirinden güzel mahalleleri etkileyecek hiç şüphe yok. Çünkü köyün mimari dokusu halen korunuyor diyebilirim. Üç tane mahalle bulunan Güzelcehisar'da mahalleler dar sokaklara sahip, tarihi binalar ile çevrili şekildedir. Evler yörenin kültürüne uygun olarak dizayn edilmiş, yeşil ile iç içe harika bir ambiyansa sahip.  Gezerken çok etkileneceğiniz doğrudur.

Güzelcehisar’ın güzel ayrıntılarından bir diğeri de Güzelcehisar Kalesidir. Cenevizliler Dönemi’ne dek tarihi uzanan Güzelcehisar Kalesi, geçmiş zamanda gözcü kulesi olarak kullanılmaktaymış. 1900’lü senelere dek sağlamlığını koruyan yapıdan günümüzde sadece bir burç ulaşmaktadır. Kalenin zirvesine çıkıldığında Güzelcehisar yerleşimi kuş bakışı şekilde karşınızda duruyor. Manzarasını mutlaka görmelisiniz.

Fakat yolu birazcık sizi zorlayabilir. Uzun uğraşlar sonucu çıkıyorsunuz haberiniz olsun. Manzarası esintisi havası çok güzel, arabayla bir noktaya kadar gidip yürüyorsunuz. Ama aslında hiç arabayı dar ve zor yollara sokmadan, caminin önüne park edip yürüyerek gidilebilir benden söylemesi.

Gelelim asıl konuya,

GÜZELCEHİSAR LAV SÜTUNLARI

80 milyon senede oluşan bu lav sütunlarının nedeni, bu köy 80 milyon sene öncesinde volkanların bulunduğu bir bölgeymiş.  Tektonik hareketler sonucunda volkan serisinden akan lavlar soğumuş ve kristal hale gelmiş. Soğumanın sonucunda ise lavların olduğu yerler büzüşmüş ve büzüşmenin ardından ise kayalarda bir gerilim meydana gelerek çatlakları meydana getirmiş.

Öyle olmuş, böyle gitmiş… Bunlar işin matematiksel kısmı, GÜZELCEHİSAR LAV SÜTUNLARI, tek kelimeyle eşsiz ve mutlaka özellikle gidilip görülmesi gerekilen doğal güzellikler.

Ben çekmedim ama bir fotoğraf var yazımda paylaşacağım onu gördüğünüzde ne kadar eşsiz bir doğa güzelliğinden bahsettiğimi daha iyi anlayacaksınız. Ünlü Game of Thronse dizisinin malum jenerik resminde bu fotoğrafımı kullandılar falan olmuştum gördüğümde. Çok orijinal bir yer Güzelcehisar Lav sütunları… Güzelcehisar’ı turistik anlamda gündeme getiren en büyük ayrıntıda bence bu lav sütunları.

Ayrıca size Güzelcehisar plajından bahsetmek istiyorum. Şuan mevsimi değil ama Güzelcehisar Plajı, Karadeniz bölgesindeki en büyük plajlardan biri… Normalde Karadeniz havası hepimizi korkutur. Güzelcehisar da ne hikmettir bilinmez daha ılıman, hatta Akdeniz havası gibi yumuşak bir hava var. Ben 3 kez ziyaret ettim. Her seferinde bu ılıman iklime şahit olduğumu söyleyebilirim.

Çevresinde yerleşim olmadığı için doğal güzelliğini kaybetmeden günümüzde de varlığını sürdüren yerlerden Güzelcehisar plajı. Tabiî ki gelen turistler kirletip pisletmediği sürece bu güzel hakimiyet devam edecektir diye umut ediyorum. Plaj ince kumlu bir yapıya sahip ve deniz suyu ilerledikçe derinleşmeye başlıyor. Sit alanı ilan edilen bu yere gitmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Ama sakın kirletmeyin.

Her gezi yazım ve güzellik övgüm Kastamonu’ya gidecek diye bir kaide yok. Benim memleketim Kastamonu’m eşsiz bir cennet o ayrı ama ülkemin her köşesi ayrı güzel. Hele de BATI KARADENİZ’İMİN CENNET KÖŞELERİ.

GÜZELLER GÜZELİ LAV SUTUNLARI VE GÜZELCEHİSAR.

Başka bir zamanda, başka güzel anılar biriktirmek için tekrar görüşmek üzere.

Yazarın Diğer Yazıları