Nefise Köylü

Kastamonu Tosya Dipsiz Göl Tabiat Parkı Batı Karadeniz Gezi Rotası

Nefise Köylü

Kastamonu’da yaşayıp, Kastamonu’yu keşfetmeye doyamayanlarda bu hafta yine ben varım. Bu memleket bir bana mı güzel geliyor diyorum ama gezip gören herkes hayran kalıyor. Demek ki bu hayranlık havasından, suyundan, doğasından, taşından, toprağından gezen gören herkese bulaşıyor.

Bu hafta sonu, uzun zamandır gezi rotamda olan Tosya Dipsiz Göl tabiat parkını gezmek üzere kıymetli annem, İstanbul’dan misafir gelen kıymetli teyzem, kuzenim ve küçük oğlu ile yola çıktık.

Kastamonu’nun alıştığımız hava şartları sertliğine göre Şubat ayının ortasında gayet yumuşak ve ılıman bir hava olduğunu söylemeliyim. Hava şartlarının elverişli olması gezi rotalarımıza ulaşmamızda büyük bir avantaj sağladı.

Malum, Kastamonu zorlu hava şartlarının ve sert ikliminin yanı sıra, sık virajlı ve yokuşlu yollara da sahip bir il…

Kastamonu’muz için Batı Karadeniz’in incisi diyoruz ama hakkını da veriyoruz.

Pandemiden önce 2018-2019 yılında Tosya Dipsiz Göl için başlatılan yenileme ve turizme kazandırma çalışmalarını takip etmeye başladım. Konu hakkında muhatabım Tosya Kaymakamlığı ilgili birimi memurlarından Derya hanımdı.

Çalışmalar oldukça uzun sürdü ama Derya hanım sağ olsun her aşamada bilgilendirmelerine devam etti.

Tosya Dipsiz Göl, Kastamonu ili, Tosya ilçe merkezine 23 km mesafede bulunuyor. Tamamen doğa ile iç içe bir konumda, tabiatın kalbinde yer alıyor. Dolayısı ile tedarik ve yapım aşamasında büyük zahmetler verilmesi gerekildi ve bu nedenle de biraz uzun sürdü diye düşünüyorum.

Ama en nihayetinde 2024 yılı itibari ile Tosya Dipsiz Göl tabiat parkı ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Bende zaten ziyaret etmeyi uzun süredir düşündüğüm bu güzelliğe doğru misafirlerimle yola çıktım. Daha önce hiç gitmediğim bir yer olduğu için Kastamonu’dan hareket ettim ve Kastamonu’yu – Tosya’ ya bağlayan Tosya yolunu kullanarak önce Tosya İlçemizin merkezine vardım, oradan 23 km daha Ilgaz’a doğru anayoldan Dipsiz Göl tabelalarını görene kadar devam ederek direkt sağa saptım ve 8 km daha devam ettim.

Önce üzüm bağlarının, sonra ormanın ve köyün içinden geçen kısmen asfaltlı bir yoldan dik bir yokuşu tırmanarak Dipsiz Göl tabiat parkına vardım. Dönüşte ise Ilgaz üzerinden Kastamonu’ya döndüm. Yol 10 km daha uzamasına rağmen dönüşüm - gidişimden daha kısa sürdü. Bu nedenle Kastamonu merkezden gidenler için Ilgaz üzerinden gitmenizi ve dönmenizi tavsiye edebilirim.

Restorasyon ve turizme kazandırma noktasında Dipsiz Göl çevresinde hizmet verecek işletmecilerin emeği çok büyük.

Bazı sözde doğaseverler, HER TABİAT GÜZELLİĞİNİN TURİZME KAZANDIRILMASINA ÇOK KARŞI!

Sebebi; tabiat güzellikleri turizme kazandırıldığında, o güzelliklerin tahrip edilip, kirletileceğinden korkmaları…

Eğer dünyada insanoğlu olmasaydı hiçbir yer kirlenmez, ekolojik denge bozulmaz, tabiat olduğu gibi korunurdu ama ne yazık insanoğlundan hiçbir doğal güzellik gizlenemiyor.

Nerede tabiatın bir güzelliği varsa ve başında bekçisi yoksa asıl orası insanlar tarafından bozulmaya ve yok edilmeye maruz kalıyor. Kendini bilmez insanlar o tabiat güzelliğini buluyor, çöp atıyor, kirletiyor, yakıyor, yıkıyorlar…

O yüzden bu denli cennet köşelerin koruma altına alınması ve kontrollü bir şekilde turizme kazandırılması çok önemli.

Tosya Dipsiz Göl herhangi bir akarsu ile beslenmiyor, su gölün altından kaynıyor. İsmini ise gölün altındaki çıkış kaynağındaki derinliğin, volkanik hareketlerinin neticesinde artmasından alıyor.

Bir krater gölü olan bu Tosya Dipsiz Göl, 1550 rakıma sahip bir alanda, doğal olarak meydana gelmiş ve yaklaşık 40 metre derinliğe sahip bir göl... Bir krater gölü olduğu için volkanik hareketlere göre derinliği zamanla artış gösteriyor.

Ormanlar ile bezeli olan gölde,  gürgen, meşe ve büyükçe karaçam ağaçları bulunuyor. Bunun yanı sıra burada karaca, kurt, tilki, sansar, gelincik, sincap, domuz, bıldırcın, doğan, baykuş, çulluk, yılan, kaplumbağa, ağaçkakan ve kertenkele gibi canlılar yaşam sürüyor.

Bakanlığın verdiği karar ile 2011 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilen Tosya Dipsiz Göl Tabiat Parkı, toplamda 5 hektar büyüklüğe sahip bir arazi üzerine yayılıyor. Tosya ilçesinin Çiftler Köyü sınırında bulunan Tosya Dipsiz Göl’e yine bu köyden geçilerek ulaşılıyor.

Burada güzel bir piknik yapmak, doğa yürüyüşleri gerçekleştirmek, fotoğraf çekmek, çadır kampı yapmak, karavan tatili yapmak, bungalov evlerde konaklamak mümkün.

Uzun süreli konaklama ya da kısa bir hafta sonu için tercih edebileceğiniz tabiat parkında birbirinden eğlenceli şeyler sizleri bekliyor olacak.

Gölün kıyısında konaklama ve lokanta hizmeti verilmekte... Toplamda, benim saydığım 8 odaya sahip olan bağımsız bir bina ve bağımsız 12 tane bungalov ev konaklama için hizmet veriyor. Yaz kış fark etmeksizin istediğiniz zaman burayı ziyaret edebilirsiniz.

Restorasyon çalışmalarından sonra sizi karşılayacak olan tabiat parkı Dipsiz Gölün manzarasının ve olanaklarının muhteşem olduğunu iddia edebilirim.

İşletme sahibesi olarak Gülay hanımla tanışma fırsatı buldum. İşletmenin ve tesisin genel tasarımındaki doğa ile uyumlu tüm ayrıntılar ile bizzat ilgilendiklerini ifade ediyor. Zaten adım attığınız andan itibaren özenli çalışmayı fark ediyorsunuz. Aşçıları bile özel getirilmiş, menü çok geniş dünya mutfağı ve Türk mutfağı lezzetlerini menüde bulabilirsiniz. Aşçının eli mükemmel lezzetli bunu da iddia edebilirim.

Dipsiz göl, doğal güzelliği ile büyülerken yeni hali ile misafirlerine büyük konfor sağlıyor.

Doğa ile uyumlu bungalov evleri konaklama için büyük konfor sağlıyor. Kamp alanı ve karavan park alanı ise gezer seyahatçiler için son derece elverişli. Günü birlik ziyaretçiler de unutulmamış, açık ve kapalı piknik alanları onları bekliyor.

Dipsiz göl Kastamonu il merkezine 95 km, Ankara'ya 235 km. İstanbul'a 425 km. Samsun'a ise 270 km uzaklıkta. En en önemlisi ana yol üzerinde ve ulaşım çok kolay…

Kastamonu’muz, Tosya İlçemiz ve tabiat harikası DİPSİZ GÖLÜMÜZ, doğaya doymak ve ruhunu dinlendirmek isteyen ziyaretçilerini bekliyor.

Tabiat parkı hakkında daha da kapsamlı bilgilere sosyal ağlar üzerinden ve internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kastamonu’nun Cennet Güzelliklerine Doyamayanlar Beri Gelsin ve Sağlıcakla Kalsın.

Yazarın Diğer Yazıları