Nefise Köylü

Kastamonu'ya Yakışan Bir Etkinlik Semasından Türk Yıldızları Geçti

Nefise Köylü

Benim cennet memleketimin yakasına apolet işlemesi gibi dizilen ve semalarında süzülen Türk Yıldızları çok mu çok yakıştı. 

Güzele ne yakışmaz derler ya… Benim Cennet Memleketim Kastamonu’ya ne yakışmaz…

Kastamonu semalarında süzülen Türk Yıldızları’nın nefes kesen gösteri uçuşuna şahit olan izleyiciler gurur ve heyecanı bir arada yaşadı.

Valiliğimiz koordinesinde yapılan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında gösteri uçuşu gerçekleştiren Türk Yıldızları, ay-yıldızlı jetleriyle unutulmaz bir şölen sundu.

Kastamonulu iki pilotumuzun da yer aldığı, gökyüzündeki millî takımımız Türk Yıldızları'na tüm okurlarım adına bir kez daha ben teşekkür ediyorum.

Havacılıkla yakından ilgilenen kıymetli memleketim Kastamonu’da birçok havacılık etkinliği yapılsa da Türk Yıldızları’nın, ay-yıldızlı jetleriyle yaptığı uçuşun yerini hiçbir şey tutamaz.

Bu durumda Türk Yıldızları’nı biraz daha yakından tanımak üzere bu yazıyı kaleme almak istedim.

Yeğenim sordu, yani hala Türk Yıldızları nedir?

Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde kurulan ve dünyanın sayılı süpersonik (ses üstü) akrobasi timlerinden biridir. Gösterilerini yüksek manevra kabiliyetine sahip NF-5 tipi jet uçaklarıyla icra eden ekip, Türk pilotlarının üstün yeteneğini sergileyerek Türkiye'yi hem yurt içinde hem de yurt dışında başarıyla temsil etmektedir.

Ekip hakkında öne çıkan bazı detaylar şunlardır:

•    Kuruluş: 7 Kasım 1992 tarihinde kurulmuş olup, üssü Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'dır.

•    Misyon: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne olan güveni pekiştirmek, halkın havacılığa olan sevgisini artırmak ve milli gururu gökyüzüne yansıtmaktır.

•    Uçaklar: Gösterilerinde genellikle Canadair NF-5 A/B süpersonik jet uçakları kullanılır.

•    Diğer Ekiplerden Farkı: Tek uçakla güç ve performans gösterisi sunan SOLOTÜRK'ten farklı olarak, Türk Yıldızları genellikle çoklu uçak (formasyon) düzenleriyle yüksek disiplin ve senkronizasyon gerektiren hareketler sergiler.

Türk Yıldızları’nın, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü önünde 14 Haziran 2026 saat:17:00’de gerçekleştirdiği gösteriyi sunan 134. Akrotim Filosu'nun uçuş kadrosunda; Yarbay Kürşat Kömür, Binbaşı Hasan Kocabaş, Binbaşı Alim Kocaman, Binbaşı Sami Yalçın, Binbaşı Mehmet Balta, Binbaşı Gökhan Esen ve Üsteğmen Berkalp Bilgi gibi pilotlar yer almaktadır. 

Türk Hava Kuvvetlerinin en deneyimli pilotlarından oluşan bu tim, ulusal ve uluslararası etkinliklerde görev alabilmektedir. 

Türk Yıldızları ekibi genellikle çoklu uçak düzenleriyle yüksek disiplin ve senkronizasyon gerektiren hareketler sergilediğinden bu onları eşi benzeri olmayan bir ekip haline getirmektedir.

Hal böyle olunca bu muhteşem gösteri uçuşunu izlerken Kastamonu halkının gururu ve heyecanı Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü önündeki alandan tüm memleketin havasına suyuna karışarak çoğaldı diyebilirim.

Havacılıkla alanındaki sporlarla yakından ilgili ve naçizane P2 seviyesinde Yamaç Paraşütü Ehliyeti olan bir pilot olarak benim heyecanımı anlatmama gerek yok diye düşünüyorum.

Kastamonu’muza bu tarz yüksek milli duyguları yürekten hissettiren etkinlikler çok yakışıyor. Ben Valiliğimiz koordinesinde yapılan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında gerçekleşen gösteri uçuşu için Sn. Valimiz Meftun Dallı’ya ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum.

7’den 70’e tüm Kastamonu’nun gururla ve heyecanla izlediği bu etkinlik gibi nice etkinliğin Kastamonu halkımızla buluşmasını temenni ediyorum.

Kastamonu'ya Yakışan Bir Etkinlik Semasından Türk Yıldızları Geçti

Kastamonu'ya Yakışan Bir Etkinlik Semasından Türk Yıldızları Geçti

Kastamonu'ya Yakışan Bir Etkinlik Semasından Türk Yıldızları Geçti

Kastamonu'ya Yakışan Bir Etkinlik Semasından Türk Yıldızları Geçti

Kastamonu'ya Yakışan Bir Etkinlik Semasından Türk Yıldızları Geçti
 

 

Yazarın Diğer Yazıları