Yılmaz Acar Davut

Kurumlar ve Yerel Gelişmişlik

Yılmaz Acar Davut

Kurumlar, bir ilin gelişimi için büyük önem arz etmektedir. İlimizde bulunan bölge müdürlükleri, il müdürlükleri, yerel yönetimler gibi kurumlara yönelik, çalışmalarım neticesinde sırasıyla yazılarımı okurlarımızla paylaşmak istiyorum.

Yazılarımda kurumların yanı sıra ilimizin kalkınmasında etken olan sivil toplum kuruluşları, bürokratlar, siyasilerin çalışmalarını da konu edineceğim. Yakın geçmişten bugüne yapılan çalışmaları araştırmalarım, şahit olduğum durumlar, gözlemlediğim olaylar, edindiğim bilgiler doğrultusunda okurlarımızla paylaşmaya çalışacağım.

Bu niyet doğrultusunda ilimizde bulunan en büyük kurumlardan olan Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’yle başlamak istiyorum.

KARAYOLLARI 15’İNCİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Kastamonu, 1966 yılında çalışmalara başlayan Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’nün merkezidir. Bölge sorumluluk sınırları içinde Kastamonu’nun yanı sıra Bartın, Karabük, Çankırı ve Zonguldak illeri bulunmaktadır.

Genel olarak bölge müdürlüklerine bakıldığında, yapılan çalışmalarda müdürlüklerin bulunduğu merkezlere öncelik verdiği ya da sorumluluk alanlarındaki diğer çalışmalarla kıyaslandığında merkezlerdeki çalışmaların geri kalmadığı görülmektedir.

Tüm bölgelerdeki işleyişe paralel olarak, Kastamonu’nun bölge müdürlüğünün merkezi olması sebebiyle, ‘bölgenin prestij merkezi olması düşüncesi’ zaman zaman bölge müdürlerinin inisiyatifince planlandığı düşünülmektedir. Bu dönemleri mercek altına alalım…

SAMİ UYAR DÖNEMİ

Aldığım bilgiye göre, Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’nün ilimize en çok yararlı çalışması Bölge Müdürü Sami Uyar döneminde olmuş.

Sunta Kavşağı, Örencik Doğu Çevre Yolu Kavşağı, Kuzeykent Daday Kavşağı, Uyar döneminde başlatılıp tamamlanmış. Yine heyelan ve kaymalar meydana gelen ve trafiğe açılamayan doğu çevre yolunun tamamlanıp kullanıma açılması Uyar döneminde olmuş. Ayrıca Ilgaz Tüneli ve Tetek hattı yol projelerinde de başarılı çalışmalara imza attığını öğrendim.

Karayolları 15’inci bölge müdürlüğüne bağlı diğer il ve ilçe sınırları içerisindeki çalışmalara göre döneminde ilk defa ilimiz merkezine gecikmiş projeler için daha fazla ödenek ayırarak hayata geçiren bir bölge müdürü, basit bir konu yüzünden, o dönemde bir siyasetçi tarafından görevinden aldırılmaya çalışıldı ve akabinde eleştiri yağmuruna tutuldu.

Ama tarihin doğruları da yanlışları da hiçbir zaman unutmadığını buradan hatırlatmış olayım. Her ne kadar görevden alınarak veda etse de… Bir insanın hizmetleriyle anılması ne kadar değerli, sayın müdüre hizmetleri için bu vesileyle bir kez daha teşekkür!

EN VERİMSİZ DÖNEM, ÖZENDİ DÖNEMİ

Araştırmalarıma göre… Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’nün en verimsiz çalıştığı dönem ise Hüsamettin Özendi dönemi.

İyi hatırlıyorum bir toplantı esnasında bir yol yapım çalışması konusunda ödenek sıkıntısı nedeniyle kısa süre gecikmeye giren işle ilgili ‘Ne yazık ki Kastamonulu bir firmaya çattık’ gibi bir kelime kurmuş, sonrasında da ilimiz yerel gazetelerini yalancılıkla suçlamıştı. Neyse ki meslektaşlarımız tedbiri elden bırakmamış ses kaydı almışlardı!

Verimsiz çalışmaları konusunda yaptığımız haberlerden dolayı gazetelere tepkili olduğunu düşündüğüm Özendi için yine tarihten aldığım bir örnek verecek olursak… 

Sami Uyar döneminde projelendirilen ve Genel Müdürlüğe sunulmuş olan Kastamonu, Sinop ve Samsun yolu Hanönü ilçemize kadar sıcak asfalt yapılması projesinin Hüsamettin Özendi’nin döneminde bilinmeyen nedenle duraklatılmış olduğunu öğrendim.

Hala hayata geçirilemeyen bu proje ki, Kastamonu’dan başlayıp Sinop ve Samsun’a bağlanan 7’nci Bölge Müdürlüğü sınırında sonlanan sıcak asfalt yapılmasını içeriyordu. Diğer illerle ilimiz arasındaki 3 bağlantı yolundan birisi olan Kastamonu-Taşköprü ve Hanönü ilçemize kadar olan Sinop ve Samsun il yolunun sıcak asfalt yapılması işinin hala tamamlanmamış olması ilimiz için eksi bir durum.

SEL AFETİNDEN KARAYOLLARI’NA GEÇER NOT

Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü, son yıllarda bölge il ve ilçelerimizde yaşanan sel afetlerinde hummalı bir çalışma içerisindeydi. Bu noktalarda karayollarının gayretli çalışmalarının neticesinde yaşanacak sıkıntının minimize edildiğini gördüm. Karayollarının afet döneminden geçer not aldığını söyleyebilirim. Karayollarının bu ekstrem durumda rutin işlerini de eksiksiz yürüttüğünü gönül rahatlığıyla ifade edebilirim.

21-B VE DAVETSİZ YERELLER

Bölgemize ve ilimize gözle görülür büyük yatırımlar geldi. Yazının kapsamına giren yatırımları düşündüğümüzde ilk olarak yapımı tamamlanan Ilgaz Tüneli, havalimanı ve devam etmekte olan İnebolu tünelleri, Kırık Barajı gibi yatırımların yanı sıra yaşanmış olan sel afetleri için de çok önemli derecede ödenekler aktarıldı.

Tüm bunları önemsemekle birlikte yerel kalkınma adına, öğrendiğim bir konuya değinmeden geçemeyeceğim.

2022 yılı sonlarında Karayolları 15’inci Bölge müdürlüğü yol bakım onarım ve karla mücadele işleri 21-B davet usulüyle yaptırılmak istenmiş.

Ancak Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’nde yıllardır aynı işleri yapmış tüm kriterleri uyan yerel firmalara davet verilmemiş.

Bunun üzerine yerel firmalar tarafından Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’ne yeterliliklerini açıklayan yazılı müracaat dahi edilmiş olsa da, genel müdürlüğün bilgisi dahilinde olduğu şifahen söylenerek işlerin yaptırılması ile ilgili teklif istenmesi daveti yerel dışında belirlenmiş firmalara verildiğini öğrendim.

Kurumların yaptıracağı işlerde yeterlilikleri çerçevesinde, daha katılımcı yöntemleri izlemesi her açıdan faydalı olacaktır.

TEMENNİM ODUR Kİ!

Dönem dönem bölgemize ayrılan bütçe konusunda beklenenin altında kalan Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü, Genel Müdürlüğün son bölge müdürleri toplantısından edindiğim bilgiye göre, bu dönem en fazla bütçe ayrılan bölge oldu. Bu bütçeden ilimizin aslan payını almasını diliyorum.

Yanı sıra… Temennim odur ki… Çeşitli usullerle yaptırılabilen kamu işlerinin, sermayesini bu alana yatıran, bu işte çaba sarf eden, bu işte yeterlilik sahibi, özellikle de çalışmalarıyla kendilerini kanıtlamış olan, gönlünü bu işe vermiş firmalar arasında ayrımcılık yapmadan, tarafsız, şeffaf ve rekabet kurallarının göz ardı edilmemesi yönündedir.

Yazarın Diğer Yazıları