Cem Başar

Küresel iklim değişikliğinde sözleşmeli üretim modeli

Cem Başar

Küresel iklim değişikliği için dünya da sürekli yeni önlemler alınmakta ve tavsiyelerde bulunulmaktadır. Son yıllarda giderek etkisini arttıran iklim değişikliği ülkemizde de büyük felaketlere yol açmaktadır. Kastamonu’da son yıllarda yaşadığımız sel felaketleri de bu konuda ciddi adımlar atmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştı. Ülkemiz de bir bakanlığımızın ismi değiştirilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirildi.

İklim değişikliğinin çevreyi ve yaşamımızı etkilediği net bir şekilde belli iken en çok etkilediği sektörlerin başında hiç kuşkusuz tarım yer almaktadır. Özellikle sulama yöntemleri ve su kıtlığı üzerine yoğun kampanyalar yürütülmektedir ama iklim değişikliğini sadece sulama çalışmaları ile aşamayız ve tarımı bir bütün olarak görmeliyiz bitkisel üretim ile hayvansal üretimin bir bütün oluşturduğunu göz ardı etmemeliyiz.

Değişen iklimle mücadele etme gibi bir anlayış olamayacağı için daha çok değişen şartlara uyum süreci çok önem arz etmektedir. Tarım bakanlığımızın şuan yaptığı tarım sayımı ve sözleşmeli üretim modelleri değişen iklim şartlarında tarıma büyük bir katkı sağlayacaktır.

Bunun nedeni ise çiftçilerimizin yıllardır alışmış olduğu bir üretim modeli var ve genellikle çiftçilerimiz alışagelmiş üretim modellerinde ve ürün çeşitliliğinde değişiklik yapmayı çok sevmezler ne ürün dikmeye nasıl yetişmeye alıştı ise aynı model üzerinde devam eder.  Günün şartlarında belki yeni kazandırılacak yöntemlerle ya da bir bölgede daha önce üretilmemiş bir ürünün üretilmesi değişen iklim şartlarında mümkün olabilir. Ya da iklim değişikliğinin etkisini daha aza indirebilir.

Bu yüzden sözleşmeli üretim ile çiftçiler daha kazançlı olacakları ürünlere yönlendirilirken iklim değişikliğinin gerektirdiği önlemlerde alınmış olur aynı zamanda etkin bir tarım sayımının yapılması üretilecek ürün miktarının tahminin kolaylaştıracağı için ürünlerde de fiyat istikrarını da sağlayacaktır. Bu da çiftçinin ürünün bazı yıllarda arz fazlası olmasından dolayı düşük fiyata satılmasının önüne geçecektir. Çiftçi maddi olarak korunacak ve gerektiğinde çiftçiler farklı destekler ile yeni ürünlere yönlendirilecektir.

Bu tarım sayımı ve sözleşmeli üretim modeli küresel iklim değişikliğinde ülkemiz tarımının devamlılığı için büyük bir öneme sahiptir. Bu yeni model üreticilere iyi anlatılmalı ve çiftçilerimizin bu modeli benimsemesi sağlanmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları