Feyzanur Şenel

Baş Dönmenizin Sebebi Boynunuz Olabilir!

Feyzanur Şenel

Baş dönmesi polikliniğe başvurular arasında ilk sıralarda yer alan bir semptom. Hastaların hayatını oldukça olumsuz etkileyen baş dönmesi, birçok sistemden kaynaklı olabiliyor. Bunlar arasında kan değerleri, iç kulak hastalıkları, beyin ve beyincikle ilgili sorunlar, bazı göz hastalıkları var. Bazı baş dönmeleri ise omurga ve kaslar kaynaklı olabiliyor. Tıpta buna “servikal vertigo” deniliyor.

Servikal vertigo, boyundaki kaslar ve eklemlerden kaynaklanan baş dönmesi demektir. Boynumuzdaki eklemler belirli açılarda dizilir ve en son kafa tasımız ile bağlantı yapar. Bu bölgeden beyne giden ve beyni besleyen önemli kan damarları geçer.

Boyunla ilgili herhangi bir yaralanma yaşadığımızda veya boyun kaslarımız çok gergin olduğunda bu açılarda değişim olur. Hem kasların kan akımı etkilenir, hem de beyne giden kan akımında değişimler gözlenebilir. Bunun sonucunda hem boyunda ağrı hem de baş dönmesi, dengesizlik, boyun açılarında azalma gibi sorunlar ortaya çıkar. 

Boyun kaynaklı baş dönmelerinde boyun kaslarının gevşemesi ile semptomlarda düzelme meydana gelir. Sırt kaslarının güçlü olması boyna binen yükü azaltacağından hastalarda rahatlamaya yardımcı olur. Boyun kaslarına yapılan germe egzersizleri, manuel gevşetme teknikleri, kuru iğneleme gibi yöntemler semptomları geriletir. Aynı zamanda genel denge egzersizleri, kulaklarla ilgili reflekslerin çalışılması da gereklidir.

Başınızı sadece mutluluk döndürsün!

Yazarın Diğer Yazıları