Feyzanur Şenel

Dedem İşitme Cihazını Takmıyor!

Feyzanur Şenel

İşitme kaybı düzelmeyen, zaman içerisinde ilerleyebilen ve sesleri ayırt etme düzeyinin gün geçtikçe düşebildiği bir sağlık sorunu. Bu sorunun telafisi için de işitme cihazları kullanıyoruz. İşitme cihazı aldığı halde kullanmayan birçok kişi var. Bu kişilerin çoğu da yaşlı grubu. Peki neden aldıkları cihazı kullanmıyorlar?

Bir süredir işitme cihazlarının uygulamasını yapıyorum. İşitme kaybınız varsa bazı seslerin uzun süredir farkında değilsinizdir. O sesler aslında vardır ancak siz duymuyorsunuzdur. Dolayısıyla sessizliğe alışmışsınızdır. İşitme cihazları sizin işitme eşiklerinize göre ayarlanır. Böylece sesleri alma ve ayırt etme becerinizde gelişmeler olur. Cihazlar ses yükselticisi değildir, çoğu kaliteli cihaz gürültülü sesleri yumuşatarak verir ve konuşma seslerini daha rahat anlamanızı sağlar. Seslerin frekans değerleri olduğundan, o frekansın ayarı ile belirlenen sesleri benzer şekilde algılarsınız. Örneğin bir harfi anlamamızı sağlayan frekans ile korna sesini algılamamızı sağlayan frekans yakındır. Bu sebeple o harfi ve korna sesini anladığımız ses şiddeti aslında birdir. Bu, o harfi duyarken korna sesi veya aynı frekanstaki diğer sesleri de fark edeceğimiz anlamına gelir. Peki ne yapacağız?

Öncelikle normal işiten insanların da bazı seslerden rahatsız olduğunu bilmemiz gerekli. Yaşadığınız size özgü bir durum değil. Aşırı rahatsız olunan durumlarda ise bu duruma özgü olarak bazı ince ayarlar yapılmalı. Böylece seslerin patlayıcı şekilde gelmesi de engellenebilir. 

Güzel şeyler duyduğunuz bir hafta olsun!
 

Yazarın Diğer Yazıları