Feyzanur Şenel

Kabızlık Kas Kaynaklı Olabilir mi?

Feyzanur Şenel

Kabızlık son yıllarda özellikle modern yaşam ile hayatımızda oldukça artan bir sağlık problemi. Bağırsakların yeterince çalışmaması ve gaitanın birikmesi karın ağrısı, kilo artışı, bel ağrısı ve rahatsızlık hissi gibi durumlara sebep olabiliyor. Bugün sizlere pelvis kaynaklı olabilen kabızlık ve çözümlerinden bahsedeceğim.

Pelvis yani leğen kemiği vücudumuzun merkezidir ve birçok organımızın bulunduğu yerdir. Pelvisin tabanı kas, eklem ve bağlardan oluşur. Bu kasların doğru bir şekilde çalışması idrar ve gaita kontrolünü sağlar. Bu kaslarda aşırı gerginlik olan  (örneğin çok fazla idrar tutan) kişilerde bu kaslar yeterince gevşeyemez. Bu kasların gevşemesi idrar ve gaita çıkışını sağladığından kabızlık sorununa yol açabilir. Peki ne yapacağız?

Bu alanda çalışan bir fizyoterapistten destek alabilir ve bu kasları gevşetmeyi öğrenebiliriz. Bunun yanında kabızlığı arttıran besinlerden uzak durmak, lifli gıdalar tüketmek, bol su içmek, hareket etmek bağırsak hareketlerimizin daha iyi olmasını sağlayacaktır. 

Sağlıklı haftalar!
 

Yazarın Diğer Yazıları