Feyzanur Şenel

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Neden Tehlikeli?

Feyzanur Şenel

Belki de birçoğumuz çocukluğumuzda kısa süreli de olsa orta kulak iltihabı geçirmişizdir. Orta kulak kulağın havalanması ve basıncın ayarlanmasını sağladığından, aynı zamanda işitmemiz için önemli yapılar içerdiğinden dikkat etmemiz gereken bir bölüm. Gelin bugün kronik yani uzun süren orta kulak iltihabının neden önemli olduğuna bir bakalım.

Otitis media yani orta kulak iltihabı, bakteri veya virüslerin orta kulak boşluğunda enfeksiyona yol açmasıdır. Üç haftadan daha az süren durumlara akut otitis media derken, üç aydan uzun sürmesi durumunda kronik otitis media diyoruz. Otitis media her yaşta görülüyor fakat en çok çocukluk çağında karşılaşılan bir hastalık. Hatta çocukluk çağında en sık görülen enfeksiyonların başında geliyor. Genellikle üst solunum yolundan alınan enfeksiyonlar bu hastalığa sebep olurken risk faktörleri arasında sigara dumanına maruz kalma, bazı genetik hastalıklar, östaki tüpünün kulağı yeterince havalandıramaması var. 

Otitis mediada kulak zarında değişimler gözlenir. Enfeksiyonun ilerlemesiyle kulak zarında delinme, kulak akıntısı gibi durumlar oluşabilir. Erken dönemde antibiyotik, ağrı kesici ateş düşürücü ajanlarla tedavi edilir. 

Otitis medianın kronikleştiği durumlarda kulak zarı, orta kulak ve iç kulaktaki yapılar hasar alabilir. Bu da işitme kaybı, kulakta çınlama, baş dönmesi gibi sorunlara yol açabilir. 

Orta kulak iltihabının kronikleşmeden tedavi edilmesi ve ihmal edilmemesi, işitme ve denge kaybı açısından son derece önemli. 

Yazarın Diğer Yazıları