Feyzanur Şenel

Kulak Çınlaması Nasıl Tedavi Edilir?

Feyzanur Şenel

Kulak çınlaması özellikle son yıllarda çoğu kişinin muzdarip olduğu bir konu. Çok fazla stres yaptığımızda birçoğumuz kısa süreli çınlamaya maruz kalmışızdır. Kulak çınlamasının bir kısmı kısa süreli olabilir ancak bazı durumlarda hastalar yıllar süren ve hiçbir şekilde geçmeyen, giderek şiddeti artan çınlamadan bahsedebiliyor. Çınlamanın kronikleşmesi ve şiddetlenmesi hastaların depresyon, kaygı, uykuya dalma gibi ek sorunlar yaşamasına sebep oluyor. Peki bu durumdan kurtulmak mümkün mü?

Çınlamanın bir kısmı organik kökenli olabilir. Bu hasta grubu uygun bir medikal tedaviyle bu durumu atlatabiliyor. Ancak çınlamanın azımsanmayacak bir kısmı bu grubun içinde değil. Kronikleşen ve zamanla depresyonla da savaşanlar işte bu bahsettiğim hastalar. Bu hasta grubunda daha geniş perspektiften bakmak gerekebiliyor.

Çınlamanın kronik olduğu hastalarda genellikle belirli frekanslarda işitme kaybı mevcut. İşitme organındaki bu deformasyon, beynin sanki bir ses varmış gibi davranmasına sebep olabiliyor. Aslında dışarıdan bir ses yokken beyin olmayan bir ses duyuyor. Bu sebeple çınlama tedavisinde beynin algısını değiştirmeye yönelik terapi programı uygulanıyor. Bu terapi metodunda sizin kaybınızın olduğu frekanslar belirlenerek, size özgü bazı sesler  belirli sürelerde terapi amaçlı kulağa veriliyor. Bu sesler çınlamanın bir tık üzerinde oluyor ve hastaları rahatlatan sesler seçiliyor. Bu şekilde beynin normal yaşamda da çınlama sesini arka plana atması, tolerasyon kazanması sağlanıyor. 

Bazı hastalarda duygu durum değişiklikleri yaşandığından hastaların psikolojik olarak da desteklenmesi terapinin etkisini arttırıyor. Bunun için bazı dinleti programları olmakla birlikte psikoterapiden yararlanılması, nefes egzersizleri, bazı gevşeme egzersizlerini kullanabiliyoruz. 

Kulağınızın sizi sadece mutlu eden sesleri duyması dileğiyle! 

Yazarın Diğer Yazıları