Merve Saatçi

Sağlıklı Bir Detoks Programı Nasıl Olmalı?

Merve Saatçi

Detoks programları, vücudu toksinlerden arındırmak ve temizlemek amacıyla uygulanan ve genelde sıvı tüketiminin ağırlıkta olduğu, düşük enerjili programlardır. İşte bu tarz programları uygularken dikkat etmeniz gerekenler…

-Stresliyken vücuttaki toksin seviyesi artacağı için uyguladığınız detoks programı başarısız olabilir. Bu yüzden detoks için, iş yoğunluğunuzun olmadığı, daha sakin bir zaman dilimini tercih etmeye çalışın.

-Kronik yorgunluk, baş ağrısı, kabızlık ve şişkinlik gibi şikayetleriniz varsa detoks yapabilirsiniz.

-Gebe veya emziriyorsanız, hipertansiyon, gut, polikistik over sendromu veya diyabet gibi kronik bir hastalığınız varsa kesinlikle detoks programlarından uzak durun. Ayrıca, bu programlar çocuklar ve gelişme çağında olanlar için de kesinlikle uygun değildir.

-Detoks yaparken vücuttaki asit yoğunluğunun azalmasıyla ödem atımı gerçekleşir. Yani tartıdaki azalmanın sebebi gerçek yağ kaybı değil, ödem atımıdır. Bu yüzden detoksu bir zayıflama yöntemi olarak kabul etmek yanlış olacaktır.

-Detoksun amacı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması olduğu için detoks boyunca et, yağlı ve şekerli besinler, işlenmiş ve paketli ürünler, kahve, çay gibi kafein içeren içecekleri beslenmenizden çıkarmalısınız.

-Detoks programlarının genelde sıvı ağırlıklı olmasının sebebi tek başına tüketilmesi zor olan sebzeleri meyvelerle birleştirerek daha kolay tüketilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla detoksta sadece meyve ve sebze suları tüketmek zorunda değilsiniz. 

-Doğal beslenme detoksun ana kuralıdır, sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, tam tahıl ekmeği, yoğurt, yağlı tohumlar ve bol sıvı desteği ile hazırlanmış bir programı uygulayabilirsiniz. Kaybedilen sıvı ve elektrolit dengesini yerine koymak için günlük 2,5-3 litre su içmeyi unutmayın.

-Sadece sebze ve meyvelerden oluşan bir detoks yapmayı planlıyorsanız 1 gün ile sınırlandırılmalısınız. Detoks daha uzun sürecekse, en fazla 3 gün ve araya mutlaka normal beslenmenin eklendiği günler şeklinde planlanmalıdır.

-Uzun süren detoks programları hayvansal gıdalardan yoksun olduğu için protein, B12, demir, kalsiyum gibi besin öğelerinin yetersizliğine neden olabilmektedir.

Detoks programında kullanabileceğiniz besinler:

Limon: Suyunuza ekleyeceğiniz birkaç damla limon ile vücudunuzdaki asit oranını azaltarak toksinlerin atılımını hızlandırabilirsiniz.

Maydanoz: Salatalarınızda bol miktarda yer verebileceğiniz maydanoz, ödem atılmasını sağlar.

Ananas: İçerdiği bromelain enzimi sayesinde iltihabı önler, ödeme bağlı şişkinliklerin azaltılmasına yardımcıdır.

Sarımsak: Toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar, bağışıklığı güçlendirir.

Elma: Çözünebilir lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve vücudu temizler.

Enginar: Karaciğer dostu olan enginar, sindirimi düzenleyerek şişkinliği giderir.

Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırır, vücuttan ödem atılmasını kolaylaştırır.

Pancar: Antioksidan ve yüksek lif içeriği sayesinde detoks programlarında kullanılmaktadır.

-Sağlıklı bir sonuç almak için bu tarz programları mutlaka bir beslenme uzmanı ve hekim onayıyla uygulamalısınız.

Detoks Çayı

Malzemeler:

Yarım demet maydanoz

1 adet kabuk tarçın

1küçük parça taze zencefil

1 adet yeşil elma

Yarım limon suyu

1-2 dal nane

Yapılışı: 1 litre suda yarım demet maydanoz, 1 adet kabuk tarçın, 1 küçük parça zencefil, 1 adet yeşil elmayı 5 dk kaynatın. Karışımı süzdürüp içerisine yarım limon suyu ve 1-2 dal nane ekleyin. Sıcak ya da soğuk tüketebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları