Yılmaz Acar Davut

Haftanın Z'si - Gazeteler güçlerini birleştirdi - Deprem ve sonrası

Yılmaz Acar Davut

Bu hafta en çok duyduğum soruydu; “Gazetelere ne oldu?” Verdiğim cevap: İlimizde günlük 6 yerel gazete çıkıyordu. Bu gazeteler kendi aralarında birleşerek 3 gazete oldu. Bu kapsamda Kastamonu Sözcü ve Gündem37 Gazeteleri Gündem37; İstiklal ve Nasrullah Gazeteleri İstiklal; Açıksöz ve Doğrusöz Gazeteleri Açıksöz adıyla yayın hayatına devam edecek.

Bu birleşmenin tüm meslektaşlarıma ve şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum.

DEPREM

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremler ve deprem sonrası gelişmeler gazete sayfalarımızda sıkça yer aldı. Bu süreçte röportaj yaptığımız Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan; “Depreme ne kadar hazırlık yapsak azdır” demişti. Depreme gerçekten birey, aile, maaile, apartman, sokak, mahalle olarak hazır mıyız? Evvela bilinç ve hareket kendimizden başlar, olası bir deprem için ne yaptık diye kendimize sormamız lazım!

CHP İL BAŞKANI ERBİLGİN “KASTAMONU’DA AFETİN ALTINDAN KALKAMAYIZ” (2 MART PERŞEMBE)

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin il binasında basın açıklaması yaptı. Erbilgin, depreme dikkat çekerek; “Kastamonu Allah korusun böyle bir deprem felaketiyle karşı karşıya kalsa, ömrü imar rantı kovalamakla geçmiş iktidar partisinin il başkanıyla bu süreci atlatamayız. Bugün soğan ve patates satanları hain ilan edip çadır satanları kahraman ilan eden anlayışın temsilcisi Akif Güzel ile de bu felaketin altından kalkamayız. Kendisi siyasi referans ile kurum müdürü olan Uğur Minder ile de Kastamonu’da afetin altından kalkamayız” dedi.

BÖLGESEL KAT PLANI (4 MART CUMARTESİ)

Belediye Meclisi’nde konuşan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesiyle işbirliği yaparak, bölgesel kat sayılarını belirleyeceklerini söyledi. Vidinlioğlu; “Üniversitemizle bir işbirliği yaparak, Jeofizik ve Jeoteknik Mühendisliği Bölümleriyle; mikrotremör yöntemiyle zemin periyodları ölçülerek, bölgesel olarak kat tespitlerinin, Bakanlık tarafından zorunlu tutulması yönünde bir çalışma duyduk; bu çalışmalara biz de destek vermek amacıyla işbirliğine gireceğiz. Bu araştırmalar neticesinde herhangi bir şekilde kat yüksekliği fazla olan yerlerimiz varsa, orada da katları düşürmekten asla imtina etmeyeceğiz. Çünkü hayat her şeyden önemli, can her şeyden kıymetli” ifadelerini kullandı.

İGM BAŞKANI GÜRAY PARÇAL: “SFC’YE TAVSİYEMİZ YENİ OSB’YE TAŞINMASIDIR” (2 MART PERŞEMBE)

İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal; “SFC Fabrikası genişletmeyle ilgili bir imar istedi. Ben şahsım adına Beyçelebi Mahallesi’ndeki ve Olukbaşı’ndaki tüm vatandaşlarımızın rahatsız olduğunu görüyorum. Orada 2’nci bir ek tesis daha yapılarak, orada bir bacanın daha tütmesini doğru bulmuyorum.

2’nci Organize Sanayi Bölgemizin kamulaştırma çalışmaları bitti. Bizim tavsiyemiz Kastamonu merkezinde 2’nci bacanın tütmesi yerine, yeni Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmasıdır. Kastamonu’nun genişleyebilmesi içinde SFC’nin bu çalışmasını uygun görmüyorum” dedi.

KARAÇOMAK İÇLER ACISI (2 MART PERŞEMBE)

Kastamonu-İhsangazi karayolu üzerinde bulunan Karaçomak Barajı’nın çevresi kirletildi. İlimize hem içme suyunu sağlayan hem de tarım arazilerinin sulanması için kullanılan barajın etrafında alkol şişeleri olduğu görülürken, bölgedeki ağaçlara da zarar verildi. Karaçomak Barajı’nın çevresinin kirletildiğini gören vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.

HAFTANIN Z’Sİ HAKKINDA

Gazetemiz sayfalarına bir haftalık sürede yansıyan göreceli önemli haberler, Haftanın Z’si adıyla düzenli olarak bu köşede yer almaktadır. Yine aynı şekilde bir aylık sürede sütunlara yansıyan göreceli önemli haberin, bu kez Ayın Z’si ismiyle, bu köşede yer alması hedeflenmektedir. Haftanın Z’si köşesinin amacı, bir önceki haftayı kısaca özetlemek ve geleceğe haftalık bir not bırakmaktır. Ayın Z’sinin amacı da bu paraleldedir.

Gazeteler, tarihin ilk taslakları olarak düşünüldüğünde; her gün geleceğe bir not düştüğümüz ortadadır. Günlük notların daha bütüncül olarak değerlendirilmesi ise Haftanın Z’si ve Ayın Z’si köşeleriyle daha mümkün olacaktır.

Bu amaç doğrultusunda, bu yazıda, gazetemize 25 Şubat-4 Mart 2023 tarihleri arasında yansıyan göreceli önemli haberler yer almaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları