Yılmaz Acar Davut

Haftanın Z'si 'Matematik'

Yılmaz Acar Davut

Seçime bir aydan daha az bir süre kaldı. Adaylar saha çalışmalarına başladı. Kastamonu merkez haricindeki geniş bir yüzölçümüne yayılmış 19 ilçesiyle adaylara bir hayli efor harcatıyor, harcatacak da.

Geride bıraktığımız hafta, adayların seçim çalışmalarındaki hareketliliğini haberlere taşıdık sıkça. İlçe ilçe köy köy geziyor milletvekili adaylar. Asil olan millete kendisini anlatıyor vekil adayları.

Gazeteler adayların seçim çalışmalarını yazadursun, bir başka tartışma konusu hakim berberde, kuaförde, kahvede, hanelerde… Kim ne kadar oy alır, kim kaç milletvekili çıkartır. Tüm hafta hesap kitapla geçti. Vatandaş, ‘matematik’le iştigaldi yani hafta boyunca.

Kimisi bir önceki genel seçimle şimdisi arasında bağlantı kurup oy ekleyip çıkardı milletvekili sayısı tahminini söyledi, kimisi bir önceki yerel seçimde İl Genel Meclisi’nde alınan oylara işaret etti. 

2-1, 1-1-1

Bu seçimde kesin Ankara bileti sunulan tek kişi AK Parti birinci sıra milletvekili adayı Halil Uluay. Geriye kalan iki milletvekili sandalyesini kazanmak için AK Parti ikinci sıra milletvekili adayı Serap Ekmekci, MHP birinci sıra milletvekili adayı Emin Çınar ve CHP birinci sıra milletvekili adayı Hasan Baltacı’nın mücadelesine şahitlik ediyoruz. Her ne kadar iddialı olsalar da, İyi Parti’nin Kastamonu’dan vekil çıkaracağına ihtimal vermiyorum.

Kastamonu’da milletvekili dağılımı 2-1, 1-1-1 arasında gidip geliyor. AK Parti’nin 2 milletvekili çıkarma ihtimali ne kadar varsa, MHP ve CHP’nin milletvekili çıkarma ihtimali de o kadar var. Seçime kadar olan süreçte vekil adaylarının ve teşkilatlarının seçim çalışma performansı belirleyecek!

TOSYA MATEMATİĞİ

AK Parti Tosya İlçe Başkanı Hasan Mete Dikişçi, Tosyalı bir aday olmamasının kendilerini üzdüğünü yazdı. Yazının devamında Tosya’nın kendi iktidarları dönemindeki kazanımlarını yazsa da CHP birinci sıra milletvekili adayı Hasan Baltacı pası aldı, ilk ziyaretini yaptığı Tosya’da “Tosya’nın vekili benim” diyerek golünü attı.

Hatırlayalım 2017 Haziran seçimlerini Tosyalı aday varken 2 vekil alan AK Parti; yaklaşık 4 ay sonra yapılan yeni seçimde Tosyalı aday olmadığında 3 vekil almıştı. Hal böyleyken ayrımcılık beklemenin matematiksel bir karşılığı yok.
Tosya’nın çıkışına Kastamonu’dan cevap vermeye çalışan kişilerin söylediklerinin de toplumda karşılığı yok, memlekete zararı çok.

Not: Ne Tosya’nın ayrımcılık beklemesini ne de Tosya’nın ayrıştırılmasını doğru bulmuyorum.

ÜMİT ÖZDAĞ KENDİ VEKİL ADAYINI TANIMIYOR

Zafer Partisi Kastamonu seçim çalışmalarının başlangıcını vereceği gün sürprizle karşılaştı. Kastamonu birinci sıra milletvekili adayı Özcan Büyükşen sosyal medyadaki bir aksiyonundan dolayı ifadeye çağırılınca başlangıç programı sarktı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bunun üzerine twit attı. Şu ifadeler vardı: ‘Zafer Partisi Kastamonu milletvekili Özcan Gülşen…’ Birincisi milletvekili değil adayı, ikincisi Gülşen değil Büyükşen. Bu yanlışlara şaşırdım.

MİKSER ZİYARETLER

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Kastamonu siyasetini karıştıran ‘mikser ziyaretler’ yaptı. Kastamonu’da ittifaka yanaşmayan, aynı zamanda partiye önceden emek verenleri dışlayan bir politika izleyen İyi Parti’nin eski kadroları başta olmak üzere, diğer tüm partilerdeki küskün olma potansiyelli kişilere ziyaretler gerçekleştirdi. Aday tanıtım toplantısında da karşılığını aldı. Ziyaret edilenler ön saflardaydı.

Yanı sıra Erbilgin kendine birden fazla cephe açarak eleştirilerini sıraladı. Rakipler söylediklerime cevap vermekle oyalanadursun ben yol alayım istedi. Bakalım başarılı olabilecek mi?

Söylemeden geçmeyeyim, konumuz siyaset ama… Kurum kuruluşlara eleştiriler yapan Erbilgin, kurumlarda yanlış olan birkaç uygulamayı da es geçiyor gibi…

İYİ PARTİ’DEN ‘İYİ Kİ KAZANMIŞIZ’ ÇIKIŞI

İyi Parti Merkez İlçe Başkanı sosyal medyasında eski tarihli gazete küpürünü paylaştı. ‘Salih Samancı farklı kazandı’ başlıklı haberi paylaşırken şu ifadeleri kullandı: ‘Allahıma hamdolsun iyi ki kazanmışız. Kimler kimlerle beraber görüyoruz. Başımız dik yüzümüz kızarmadan yürüyoruz. Biz hep Türkeşçiydik, vatanseverdik. Satanlara bir bak bir daha bak.’ Kime atıf bu sözler, merak ediyorum. Samancı 8 Nisan’da da ‘İt ürür kervan yürür, satın alınmış adamlarla işimiz yok, iyiler hep birlikte kazanacak, az kaldı az’ paylaşımını yapmıştı.

İNCE’NİN ÜSLUBU

Babala TV’nin fragmanını izledik. İnce’nin agresif tavrı yansımış fragmana. Depremin acısı tazeyken dansıyla gündeme gelen İnce, üstüne halkın zaten bıkmış olduğu agresif tavrı ekledi. Daha önce tüm partilere hatta kendisiyle taban tabana zıt HDP’ye dahi bağış yaparak birleştirici mesaj veren İnce, ‘Gerçek yüzü bu mu?’ sorusunu sordurtuyor. Programın tamamını izleyince değerlendirmek gerek.

HAFTANIN Z’Sİ HAKKINDA

Gazetemiz sayfalarına bir haftalık sürede yansıyan göreceli önemli haberler, Haftanın Z’si adıyla düzenli olarak bu köşede yer almaktadır.

Haftanın Z’si köşesinin amacı, bir önceki haftayı kısaca özetlemek ve geleceğe haftalık bir not bırakmaktır. 

Gazeteler, tarihin ilk taslakları olarak düşünüldüğünde; her gün geleceğe bir not düştüğümüz ortadadır. Günlük notların daha bütüncül olarak değerlendirilmesi ise Haftanın Z’si köşesiyle daha mümkün olacaktır.

Bu amaç doğrultusunda, bu yazıda, gazetemize 8 Nisan-15 Nisan 2023 tarihleri arasında yansıyan göreceli önemli haberler yer almaktadır.

Yılmaz Acar Davut
 

Yazarın Diğer Yazıları