Cem Başar

Coğrafi İşaret

Cem Başar

Coğrafi işaret “Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir” olarak tanımlanmaktadır
          İlimizde de 7 menşe ve 26 mahreç olmak üzere toplam 33 coğrafi işaret alınmıştır.
          Kestane balı, siyez bulguru, pastırma, çekme helva, sarımsak ve daha birçok ürünümüze coğrafi işaret alınmıştır. Ülkemizde de çok sayıda ürüne işaret alınmış ve bazıları içinde hala çalışmalar devam etmektedir.
          Coğrafi işareti almak gerçekten çok zorlu bir süreç, eskiye dayalı birçok doküman taramanız gerekiyor bunun yanı sıra ürününüze özgü birçok özelliği ve en önemlisi farkı kanıtlamanız ve belgeleri sunmanız gerekiyor. Daha sonra bu belirgin farklar ile ürününüze işareti alıyorsunuz ve size belgesi gelerek başarmış oluyorsunuz.
         ‘Her şey tamam’ gibi görünse de asıl iş belgeyi aldıktan sonra başlıyor. Ürününüzün reklamını iyi yapmaz, piyasada yer alamazsanız sadece elinizde ‘belge var’ diye söylerseniz ne pazarda bir payınız olur ne de söz hakkınız…
         Coğrafi işaretler aslında ürünlerin pazarlanırken tüketicilerinin ürüne olan güvenlerinin sağlanması için önemli bir ayrıntıdır.
         Ülkemizde coğrafi işaretlere çok bakılmasa da ülkenin neresine giderseniz gidin satılan sarımsakta her yerde Taşköprü Sarımsağı etiketini görmeniz mümkündür. Bunun gibi daha nice ürünler ünlü oldukları isimlerle ama farklı yerdeki üretimleriyle satılmaktadır.
        Bizler ürünlerimize sahip çıkmadığımız sürece bazı insanlar hem emeğimize hem alın terimizi sahip çıkar. Bir de bizde olan “bananecilik” olduğu sürece, bir araya toplanıp ortak hareket etmediğimiz sürece biz emek verir üretiriz, onlar KAZANIR…
 

Yazarın Diğer Yazıları