Cem Başar

Kastamonu Tanıtım Günleri

Cem Başar

Ülkemizin metropol kentlerinde ilimizin tanıtımı ile ilgili çeşitli günler düzenlenmekte bu günlere gurbette yaşayan vatandaşlarımız büyük bir özlemle katılmakta ve Kastamonu ya özgü birçok ürüne buradan ulaşmaktadır. 

Türkiye’de birçok il bu tür organizasyonları düzenlemektedir. Özellikle nüfusunun çok olduğu illerde bu faaliyeti yaparak gurbetteki vatandaşlarına sıla da ki ürünlere ulaşım imkanı sunmaktadır.

Artık bir sektör haline gelen ve zamanla belirli bir aşama kaydeden tanıtım günleri hem kendi vatandaşlarımız hem de misafir vatandaşlarımız için oldukça önemlidir. Belirli bir yöreye has ürünü aldıklarında gerçekten orada üretilmiş olması ya da o yörenin üretimine uygun olması büyük bir önem taşımaktadır.

Bu büyük sektörde ilimiz oldukça mesafe kaydetmiş ve belirli bir noktaya ulaşmıştır. Özellikle büyük kentlerdeki nüfus avantajımız bu tür organizasyonlarda elimizi rahatlatmaktadır. Artık bu tür tanıtım ortamlarında kalite ve orijinal ürün olayına dikkat çekmek ve işi sadece ticaret olarak değerlendirmemek gerekir. 

Daha önce de söylediğim gibi bu iş artık ticarete dönüştürmüş, meslek haline getirmiş insanlar olduğundan dolayı hangi ilin tanıtım günü olursa olsun aynı insanları görmek mümkün hale gelmiştir. 

Bir tanıtım gününde Kastamonulu olan bir satıcı diğer bir günde farklı bir il adı altında satış yapabiliyor. Bu da organizasyonu yapan kişileri de oldukça zor bir durumun içine sokuyor ve gerçek üreticiyi bulma işi başlıyor.

Bu tür organizasyonları yapan derneklere tavsiyemdir. O ilin meslek odaları, birlikleri ile yakın temas halinde olup gelen kişilerin gerçekten ilimiz ürünlerini üreten kişiler olmasına dikkat etmelidir. Gerekirse bu meslek odasından, borsasından, birliğinden ve ya kooperatifinden kişinin ya da ticari şirketinin kaydı istenmelidir. Bu kayıtta her tanıtım standına asılmalı ve tüketici de bunları görerek o güveni hissederek ürünleri almalıdır.

Bu konu oldukça önemlidir. Nasıl bizim pastırmamızın, kestane balımızın, sarımsağımızın kendine has bir tadı görünüşü var ise farklı bir yörede üretilmiş bir ürün ilimiz adı altında satılır ve bu ürünün tüketici tarafından özgün tadı alınmaz ise bu kişi kaybedilir. Özelliklerimizi yansıtmayan bir ürünü alır ve beğenmez ise kötü bir reklam yapmış oluruz. 

Tanıtım günlerini ticari bir faaliyet olmaktan çıkartıp gerçek amacı olan reklam ve ürün tanıtımı işi haline getiremezsek zamanla oluşan bu sektör karşısında gerçek üreticilerimiz bir bir yok olacak ve tanıtım günleri sektörü oluşacaktır.

Bu konuda hem devlet erkanı, hem yerel yönetimler hem de sivil toplum örgütleri ortaklaşa hareket ederek gerçek manada Kastamonu’yu tanıtamazsak bu işi bizim yerimize bir başkası yapar.

Yazarın Diğer Yazıları