Cem Başar

Kestane Ormanları

Cem Başar

            Kastamonu, Türkiye de orman alanı en yüksek olan illerden birisidir. Ormanları ekonomik kullanmak çok önemlidir. Ormanlarımızda odun dışı ürünlere özellikle kestane, defne gibi kıymetli ürünlerimize ulaşmak çok önemlidir. Orman da yetişen kestanenin çok az bir kısmı toplanmaktadır. Geri kalan kısmının toplanabilmesi için ormanlarımızda hummalı bir çalışma yapılarak özellikle şu an girilmekte zor olan bölgelere de ulaşım sağlanabilirse ve o bölge kestane ağaçları açısından rehabilite edilebilirse hem köy halkının hane geliri artmış olur hem de kestane ekonomiye kazandırılmış olur. Bunun yanı sıra bakımı yapılan bölgeler de kestane ağaçlarında çiçeklenme artacağı için arıcılık açısından da hem yeni bal üretim istasyonları oluşturmuş olacağız hem de mevcut olan bal üretim miktarımızı arttırmış oluruz.
          Kestane dal kanseri ile ormanlarımız bir miktar tahrip olmuştu. Dal kanserinde belirli bir aşama kaydedildikten sonra son 2 yıldır ilimiz ormanlarında görülen kestane gal arısı zararlısı büyük bir tahribata yol açmaktadır.
          Kastamonu sahil ilçelerinde arıcılık ve kestane toplayıcılığı yapan yöre halkı bu sene neredeyse hiç ürün elde edememişken gelecek yıllar için de büyük endişe içindedir. 
          Kastamonu ormanlarını geçimi için kullanan köylüler ellerindeki bu önemli ürünü kaybetmeleri halinde büyük bir zorluk içine girecektir. Orman teşkilatının gal arısı zararlısı ile yaptığı mücadeleyi yakından takip eden arıcılar yapılan çalışmaları taktir etmekle birlikte yetersiz kaldığını düşünmektedir.
         Kestane gal arısına karşı acil olarak daha kapsamlı bir çalışma içine girilmemesi durumunda mevcut kestane alanlarımızın tamamı bu zararlıya maruz kalacak ve ilerleyen yıllar için telafisi çok zor bir hale gelecektir.
         Arıcılar her zaman sesi en az duyulan çiftçi gurubudur. Çünkü yaptığı faaliyet açısından çevreden en çok etkilenen üretici grubu arıcıdır. Tarım ilaçlarından, küresel iklim değişikliğinden çok etkilenmektedir.
         Arıcılık, sadece arıcılar açısından değil tüm tarım teşkilatı açısından önemlidir. Biliyoruz ki arılar doğadaki tozlaşma da en önemli role sahiptir. Türk Tarımının önemi için arılarımıza ve arıcılarımıza sahip çıkmalıyız. 
 

Yazarın Diğer Yazıları