Cem Başar

KÖY HAYATI-KOCAOĞLAN

Cem Başar

Dünyada hayvan haklarına, yaban hayatına çok önem veren bir ülkeyiz. Nadiren bazı hayvan haklarını ihlal eden vatandaşlarımız olsa da genelde insanlarımız doğamızı hem evcil hayvanlarıyla hem de yaban hayvanlarıyla paylaşmaktadır. 

Ülkemizde hayvan hakları denilince herkes kendince birkaç cümle kurmakta, bir şeyler söylemekte gerçekten hayvan haklarını insan-hayvan ilişkisini kim ne kadar biliyor sorgulamak lazım İnsanlar mı hayvanların yaşam alanına müdahale ediyor?

Yoksa  hayvanlar mı insanınkine??? 

Kastamonu yüzölçümünün yüzde 70 civarı orman olan bir il özellikle yaban hayvanları için gerekli yaşam alanları mevcut iken Ayı, Domuz gibi hem insanların canına hem de malına zarar verebilecek bu hayvanlar neden köylerin içine kadar iniyor insanların mallarına neden zarar veriyor. Yetkililer bu konuda ne yapıyor sorgulamamız lazım.

Küresel iklim değişikliği ile beraber ormanlarda yeteri kadar yiyecek içecek bulamayan bu hayvanlar artık aç kalmamak için köylere ve hatta şehir merkezlerine kadar iniyor. Ormanlar da eskisi gibi yabani meyveler olmaması sanki birazda yaban hayvanlarının sayısının artması köylüleri artık evlerinin içine kadar hapsetmekte ve insanların kapılarının önündeki meyve ağaçları, arılı kolonileri kocaoğlan saldırısına uğramaktadır.

Kırsalda yaşayan insan sayımız oldukça düşük bir seviyede ve insanlarımızı biz hala köylerine dönüş yapmaları için teşvik edici cümleler kurarken köydeki bu büyük sorunu nasıl göz ardı edeceğiz köylü vatandaş artık yaban hayvanlarından dolayı akşam saatlerinden sonra kapısının önüne çıkamazken;

- Gel köyüne burada şehrin karmaşasında uzakta ek, biç, üret derken AYI problemine karşı devletimiz ne gibi bir önlem alacak büyük bir merak konusu…

Genelde Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzün ilgi alanına giren bu konu ile ilgili henüz bir açıklama ya da çalışma görmedik umarım herhangi bir insanımızın başına bir iş gelmeden, bir insanımız ölmeden yetkili merciler konu ile ilgili bir önlem alır.

Önümüz kış malum ama küresel iklim değişikliği ile beraber AYILARIMIZ kış uykusuna yatmaz ise 3-5 sene önce basından duyduğumuz mezar açma hadiseleri tekrar etmez inşallah… 

Böyle giderse canlı insanlarımızı bırakın ölülerimizi bile köylere getiremeyiz…

Şu an bu ayılar köylerdeki mevsimin son meyveleri, bahçelerin son ürünleri ve Arılarımız ile karnını doyuruyor ama 1 ay sonra ne yiyecek ne içecek bilmiyorum.

Daha çok acıkıp insanlara zarar verir mi belli değil?

Köylü vatandaş arı kolonilerini, meyvelerini ayılara kaptırınca köyde yaşamaya devam edecek mi? 
 

Yazarın Diğer Yazıları