Cem Başar

Köyde yaşamak istiyor muyum?

Cem Başar

Türkiye de tarımla ilgili herkes birkaç cümle kurabiliyor. Bir fikir beyan edebiliyor. Bugün kırsal nüfusumuz giderek azalsa da ülkede üretim bir şekilde devam ediyor.

Kimilerine göre tarımsal üretim de bir sıkıntı yokken kimileri ise sert bir dille üretim planlamasını eleştiriyor. Doğa ve iklim olaylarının da değişmesi tarımsal üretimin planlamasını ve sürdürülebilir üretimi oldukça zor bir duruma sokmaktadır.           

Yıllara göre ürünlerdeki fiyat artışları da üretim miktarında büyük dalgalanmalara yol açmaktadır. Bir sene şeker pancarı üretimi oldukça yüksek seviyede olurken ertesi yıl ekecek çiftçi bulunmuyor bunu geçmiş yıllarda görmüştük. Sözleşmeli üretim modeli ile bu dalgalanmanın ne kadar önüne geçilecek bunu zaman gösterecek…    

Ülkemizde sürekli olarak kırsal nüfusu arttırmak için bakanlık projeler geliştirmekte ve bir şekilde vatandaşlarını üretime teşvik etmekte çalışmaktadır. Bu projelerde genelde genç nüfusun kırsal da üretim yapması hedeflenmektedir. Vatandaşlardan ne kadar ilgi gördüğü projelerin ne kadarının devam ettiği illaki bakanlık kayıtlarında mevcuttur.                

Ülkemizin kırsal alan nüfus yaşı oldukça yüksektir bu projeler ile kırsal alanda nüfus yaşı ne kadar düştü ve ya düşmeye devam ediyor. Projelerin ne kadarı devam ediyor bunlara bakmak lazım.             

Bu projeleri ülkesel olarak değildi il bazında ya da bölgesel yapmak gerekiyor belki de insanların kırsal da yaşamama nedenleri neler onu sorgulamak lazım Antalya’nın kırsal alanları ile Kastamonu’yu aynı şekilde görmemek lazım bizim ilçelerimizin gelişmişlik düzeyi oldukça düşük seviyede genelde yaz aylarında nüfusumuz hızla artarken kışın köylerde insan bulamıyoruz.               

İlçelerinin sosyal alanda, sağlık alanında eğitim alanındaki seviyeleri insanların orda yaşama/yaşamama nedenlerinin oluşturuyor. İlçelerimizin gelişmesini istiyorsak önce ilçelerdeki yaşam seviyelerini yükseltmemiz gerekiyor.              

Son birkaç yıldır sahil ilçelerinde doğalgaz ile beraber kış nüfusunda bir miktar artış kaydedilmiştir. İlçe merkezlerindeki bu artışı köylerde de sağlamak için eğitim ve sağlık alanlarında alınacak önlemler büyük bir öneme sahiptir. Cide’nin Bozkurt’un köyünde yaşayan bir vatandaş çocuğu hastalanınca ilçede çocuk doktoru bulamaz ve il merkezine gelmek zorunda kalırsa o kişiyi köyde tutamazsınız ya da her gün köyden çocuğunu ilçeye okula gönderirse yine o kişiyi köyde tutmanız oldukça zor olabilir.             

Bazen bugün için aldığınız doğru olduğunu düşündüğünüz bir karar 20-30 yıl sonra yanlış gibi gelebiliyor ya da olumsuz sonuçlarının 30 yıl sonra görebiliyorsunuz zamanında köy okullarının, köydeki sağlık ocaklarının kapatılması belki o günün şartlarında doğru idi ama günümüzde geldiğimiz noktada belki de köylerin boşalmasındaki en temel sebeplerden birisidir. Tekrar köylerde okul açmak, sağlık ocaklarını aktif hale getirmek ne kadar mümkün bilmiyorum ama köyde insan bulmak istiyorsak köyde önce hizmeti arttırmamız lazım, refah seviyesini yükseltmemiz lazım.

Yazarın Diğer Yazıları