Cem Başar

Su Hayattır

Cem Başar

Su tüm canlıların yaşamlarını devam ettirmeleri için elzemdir. Bizden öncekilerin suyu bilinçsizce kullanması ve değişen iklimlerle beraber uzmanlar önümüzdeki yıllarda yaşanacak olan su krizine karşı sürekli uyarmakta ve önlem alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Değişen iklim koşulları ile beraber su bazen can veren, bazen de can alan oldu… ve olamaya devam edecektir.

Ülkemizde özellikle tarımsal alanda kullanılan suyun çok hızlı bir şekilde modern yöntemlere çevrilmesi gündemde açık sulama kanallarının yerine kapalı sistemler, salma sulama yöntemlerinin yerini ise damla sulama yöntemleri almaktadır.

Su tasarrufu her alanda yapılmakta yeni yapılan barajlar ile mevcut kullanılabilecek su miktarları arttırılmakta ve bunun yanı sıra her alanda tasarruf tedbirleri uygulanmaya başlanmaktadır.

Ülkemizde özellikle ekilen bitki çeşitliliğinde de bir değişim meydana gelecektir. Suyun kıt olduğu ya da aşırı kullanımının olduğu illerde daha az su isteyen bitkilerin yetiştirilmesi ile su tasarrufu sağlanması amaçlanmaktadır. Bu da ülkemizin tarım alanlarındaki üretim desenlerinde önemli bir değişikliğe yol açacaktır. Alternatif ürünlerin ekilişleri ile bir bölgede daha önce ekilmeyen ya da üretimi çok az olan bir ürün yeni modelle birlikte yaygın ürün haline gelecektir.

Su tüm yönleri ile hayatımıza yön vermeye devam edecek olup bizde doğayı takip etmeye yeni gelişen durumlara ayak uydurmaya çalışacağız geride bıraktığımız yüzyılda tarımsal alanda yapılan yatırımlara bakarak yeni yüz yılda ülkemiz tarımını hak ettiği yere taşımak için üreten çiftçilerimiz daha çok çalışacak, devletimizin de yeni yüz yılda değişen bu koşullara karşın çiftçilerimizin uyum sağlaması için daha çok destek vermesi gerekmektedir.

Tarımsal üretimde her geçen gün yeni bir problem ortaya çıkmakta olup üreten kesimin korunması için gerekli olan tedbirlerin alınmasında geç kalmamalıyız.
 

Yazarın Diğer Yazıları