Cem Başar

Tarım ve Orman İlişkisi

Cem Başar

Ülkemizde iç içe görülse de birbirinden çok ayrı kavramlar olan tarım ve orman aslında rekabetçi iki alan gibi de düşünülebilir. 

Her ne kadar dile getirilmek istenmese sözlü olarak pek söylenmese de...

Bir pasta var bir kısmı senin bir kısmı benim…

Zamanla bu pastanın hem ortak sayısı hem de ortaklarının payı şekilleniyor biz insanların ihtiyaçlarına göre…

Buna birde artan nüfusun doğal ihtiyacı olan kentsel alan, sanayi alanları da düşünüldüğü zaman yeni bir arazi icat edilemeyeceğine göre…

Ya tarım arazilerinden ya da orman alanlarından vazgeçmek gerekiyor. İleride en büyük gücün gıda ve su olacağı düşünüldüğünde büyük bir kayıp olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Kastamonu orman varlığı olarak Türkiye’nin en çok orman alanına sahip illerinden bir tanesi eşsiz doğası ve mükemmel orman alanları ile gerçekten görülmesi gereken bir doğa harikası…

Ülkemizde sürekli olarak orman alanlarının arttırılması hedeflenmekte ve sürekli bir orman oluşturma çabası algısı oluşturulmaktadır ne kadar doğru olduğunu tartışmak gerekir.

Bazı illerimizde orman alanları illerin toplam yüz ölçümünün yüzde 70’lerini bulmakta iken bazı illerimiz ise orman fukarası olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde ormanlaştırma politikasının daha çok orman varlığı az olan iller ve bölgelerde yapılması daha mantıklı olacaktır. 

Orman alanlarının çok yüksel olduğu illerde ise şu anda olduğu gibi ormanda verimi arttıracak çalışmalar yapılmalı. Orman vasfı taşımayan arazilerin biran önce de tarıma kazandırılması gerekmektedir. Çünkü tarım arazilerimiz geçmişten günümüze sürekli olarak azalış göstermektedir.

Orman teşkilatı gerçekten çok sağlam temeller ve kanunlar üzerine kurulduğundan bir bölgenin orman alanı olarak adlandırılmasından sonra tekrar onun tarım arazisi ya da farklı bir amaçla kullanılması gerçekten çok zor bir durumdur. Çünkü teşkilat yapıları, kanunlar çerçevesinde sağlam temelleri vardır. 

Tarım teşkilatının da bu duruma özenle bakmalı, hatta imrenmeli…

Ülkemizde yeni bir arazi ihtiyacı olduğunda genelde tarım arazileri feda ediliyor imar değişikliği ile tarlalar arsa oluyor. 

Ucuz olan tarlalar pahalı arsa oluyor…

İlk başta herkesin işine geliyor… Ama 20 yıl 30 yıl sonrasını kimse sorgulamıyor.

Ülkemizde çeşitli dönemlerde çıkan kanunlarla orman vasfını yitirmiş arazilerin tekrar tarıma kazandırılması açısından çalışmalar yapılmış. Orman olmayan alanların tekrar tarımsal üretime dönmesi amaçlanmıştır. Gerçekten orman örtüsü olmayan bu alanlar kontrollü bir şekilde tarıma kazandırılmalıdır.

Bu tür projelerin takibi çok önemlidir. Ne kadar alan tekrar tarıma kazandırıldı, ne kadarı ekildi, biçildi, ne ürün üretildi takip edilmelidir. Kişilerin aldıkları bu arazilerde tarımsal faaliyet yapma zorunluluğu getirilmelidir. Sadece tapuya değil gerçekten tarlaya sahip olmaları amaçlanmalı hatta buradan üretecekleri ürünleri devlet tarafından alım garantisi verilmeli ki çiftçide korkmadan, 

Zarar eder miyim? 

Kime satarım? 

Diye düşünmeden rahat rahat ürününü yetiştirsin ki…

BİZDE BİZE EMANET BU ALANLARI ÇOCUKLARIMIZA TORUNLARIMIZA BIRAKALIM…
 

Yazarın Diğer Yazıları