Cem Başar

Tarımda Planlama

Cem Başar

Türkiye tarımı yeni yüzyılda yeni tanımlamalarla karşılaştı sözleşmeli üretim, planlı üretim modelleri çiftçilerimizin işini kolaylaştıracak yenilikler tanıtıldı. Önümüzdeki yıldan itibaren hızla bu modelle çiftçilerimizin de ülkemizin de tarımda daha başarılı ve kazançlı bir üretim yapmaları hedeflenmektedir.

Bu yeni süreçlere geçiş genelde eskilerden ders alarak olmaktadır. İlimizde yoğun üretimi yapılan şeker pancarında birkaç gün önce önemli bir problem oluştu çiftçilerin aylardır emek vererek yetiştirdiği ürünü fabrikaya teslimde kota engeli ile karşılaştı bu da çiftçilerimizi üzdü insanlar fabrikaya teslim noktasında sıkıntı ile karşılaştığı için ya tarladan ürünlerini toplayamadı ya da ürünlerin hasadı gerçekleştiyse bile ellerinde tutmak zorunda kaldı.

Kastamonu da üretilecek pancar miktarı, fabrikanın işleme kapasitesi, depolama alanı kapasitesi bunlar kampanya dönemi öncesinden aşağı yukarı öngörüsü yapılabilecek konular bu nokta da çiftçilerimizin küstürülmemesi gerekir. Üretilen ürünlerin teslimi zamanında olmalıdır. Çiftçilerimizin küstürülmesi ilerleyen yıllarda üretimde kayıplara neden olabilir.

Tarımda en önemli konu sürdürülebilirliktir. Bir ürünün üretimi ihtiyaçlar doğrultusunda belirli bir seviyede olmalıdır. Bazen iklimsel koşullar nedeni ile ürünlerin üretiminde dalgalanma olsa da yıllar içinde bir seviyede gittiği görülmektedir. Ürünlerin çok olduğu yıllarda çiftçiler maddi ve manevi olarak sıkıntıya sokulursalar ertesi senelerde o ürünleri ekip dikecek çiftçi bulmak zorlaşır.

Üretim aşamasından hasada, hasattan da pazarlanmasına kadar olan süreç iyi planlanmalı ve en önemli unsur olan üretici bu süreçte kollanmalıdır. Çünkü merdivenin ilk basamağı üreticidir. Tarım da başarılı olmayı hedefliyor isek basamakları tek tek ve emin adımlarla çıkmalıyız.

Bazen her işte olabileceği gibi işler planlandığı gibi gitmeyebilir bu durumda da yeni alınacak önlem ya da planlamada yapılacak değişiklik üretici ön planda tutularak yapılmalıdır aksi halde üretimden tüketime kadar olan gıda zinciri daha ilk halkadan kopacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları