Feyzanur Şenel

Karpal tünel sendromu nedir?

Feyzanur Şenel

Günlük hayatta birçok aktivite yaparız. Bu aktiviteler sorasında en çok kullandığımız eklemlerin başında bilek ve parmak eklemleri gelir. Ellerimizle yaşadığımız herhangi bir problem bizim tüm yaşamımızı olumsuz olarak etkiler. Bu yüzden bu bölgelerdeki her türlü yaralanmadan korunmak ve bilinçli olmak son derece önemlidir. Bunlardan biri de karpal tünel sendromu.

El bileğimiz birçok anatomik yapı barındırır. Bilek kısmında karpal kemikler dediğimiz yapı önkol kemikleriyle eklem yapar ve el bileği eklemlerini oluşturur. Bu bölgeden parmak ve bileğimizi hareket eden kas ve tendonlar geçer. Aynı zamanda kanlanmayı sağlayan damarlar ve bu kasları uyaran sinirler de buradan geçer.

Karpal tünel sendromu, el bileğinin içinden geçen median sinirin bası altında kalması ile oluşur. Median sinir ilk üç parmağımızı uyarır. Bu sebeple semptomlar bu üç parmakla başlar. Uyuşma, karıncalanma, ağrı gibi hisler zaman içerisinde ilerleyip yanıcı tarzda ağrıya dönüşebilir. Başlarda gündüz oluşan ağrı zamanla geceleri uykudan uyandırabilir. Sinire olan bası rahatlatılmadıkça kas güçsüzlüğü başlar ve iki el arasında kuvvet farkı oluşur. Karpal tünel olan elimizle ağır işler yapmak ve bir şeyler taşımak imkansız hale gelebilir. 

Karpal tünel genellikle el bileği ile tekrarlı aktiviteler yapan kişilerde görülür. Örneğin yoğun olarak ev işi yapan ev hanımları, sürekli bilgisayar kullanan kişiler… Bu yüzden önlem almak gereklidir. Sık bilgisayar kullanan meslek grupları karpal tüneli engellemek adına bilek destekleyici pedlerden kullanabilir. Yoğun olarak el bileği ve parmakları kullanan kişiler bu kaslara yönelik esnetme egzersizleri uygulayabilir. Aynı zamanda bu ufak kas ve eklemleri aşırı zorlayacak aktivitelerden de kaçınmak gerekir.

Karpal tünel sendromunun büyük bir kısmı fizik tedavi ile düzebilecek niteliktedir ancak bir kısmında cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi sonrasında da skar dokunun iyileşmesi, kas kuvvetinin kazanılması için fizik tedaviye ihtiyaç vardır. Üstelik bazı vakalarda cerrahi olsa da ağrı ve uyuşma hissi devam edebilir.

Yazarın Diğer Yazıları