Feyzanur Şenel

Baş Dönmesi Neden Ağrı Yapar?

Feyzanur Şenel

Baş dönmesi  dünya çapında polikliniğe başvurmada ilk sıralarda olan semptomlardan. Yaşamayanlar için kolay gözüken bu durum yaşayanlar için sosyal hayat ve iş hayatını son derece olumsuz etkiliyor.

Denge sağlamak için gözler, kulaklardaki yarım daire kanalları ve kas iskelet sisteminden bilgiler alırız. Beyinde bu bilgiler yorumlanır ve bazı göz ile postüral refleksler aracılığı ile hem hareket halinde hem de dururken stabilizasyon sağlayabiliriz. Eğer bilgi aldığımız organlarda veya beyinde bir problem varsa bu baş dönmesi ve reflekslerde azalma ile sonuçlanır. 

Başımız ve vücudumuz hareket ederken gözlerimizin görüntüyü sabit tutması vestibülooküler refleks ile sağlanır. Baş dönmesi hastalarında bu reflekste azalma olur ve özellikle kalabalık ortamlardan sonra hastalar görüntüyü sabitleyemediği için fakat çok fazla bilgi girişi olduğu için denge sağlamak adına iskelet kaslarını daha çok kasar. Aynı zamanda postural reflekslerdeki azalma da dengeyi sağlamayı zorlaştırdığından hastalarda yorgunluk ve ağrı şikayetleri olur. 

Bir diğer şikayet de baş ağrısıdır. Baş ağrısı kaygı kaynaklı tansiyon yüksekliğinden, kusma kaynaklı dehidratasyondan olabildiği gibi başka sebepler de düşünülebilir. Başımız dönmesin diye boynumuzu çok kastığımızda burada stabilizasyonu sağlayan kaslara yük bindiririz ve boyun kaynaklı baş ağrıları yaşayabiliriz. Aynı zamanda boyun kaslarını çalıştıran bir refleks olan “vestibülokolik refleks” de yeterince çalışamayacağından bu ağrıya sebep olduğu düşünülmekte.

Güzel bir haftanız olsun!

Yazarın Diğer Yazıları