Feyzanur Şenel

Diyabet İlaçsız Düzelir Mi?

Feyzanur Şenel

Diyabet, dünyadaki en yaygın sistemik hastalıkların başında geliyor. Kandaki şeker seviyesinin belirli seviyelerde kalması bizim için hayati önem taşıyan bir konu. Peki diyabeti fiziksel aktivite ile engelleyebilir veya yok edebilir miyiz? Bu sorunun cevabı için diyabete yakından bakalım.

Diyabet, birkaç türü olan bir hastalık. Örneğin tip 1 diyabet genetik yatkınlık içeren, insülin kullanılması mutlaka gerekli olan bir türü. Tip 2 diyabet ise daha çok kötü yaşam tarzı sebebiyle oluşuyor. Tip 1 diyabette insülin yani kan şekerini düşüren hormonun üretilmemesi söz konusu. Bu sebeple insülin takviyesi zorunlu; ancak yine de yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilmesi kolaylaşıyor. Tip 2 diyabet ve insülin direnci ise zaman içerisinde yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol edilip ilaçların seviyesi azaltılabilir, hatta bir süre sonra bazı vakalarda ilaca gerek de kalmayabilir. 

Basit karbonhidratlardan zengin beslenmek, aşırı alkol tüketimi, hareketsiz bir yaşam tarzı, su tüketiminin az olması kötü yaşam tarzı alışkanlıklarındandır.  Diyabette özellikle bir diyetisyen kontrolünde dengeli ve düzenli bir beslenme, hem kardiyovasküler hem de direnç egzersizlerinin kombine edildiği bir egzersiz programı, düzenli bir uyku ile uzun vadede şeker kontrolünü sağlamak mümkün. Bu süreçte çoğu hasta doktor kontrolünde ilaçları azaltarak zaman içerisinde de bırakabiliyor. 

Şeker gibi bir bayramınız olsun!

Yazarın Diğer Yazıları