Feyzanur Şenel

Fizik Tedavi Neden Bu Kadar Uzun Sürüyor?

Feyzanur Şenel

Fizyoterapistler sağlıklı kişilerde sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi, hastalık varlığında ise gerekli tedavinin uygulamasını gerçekleştiren sağlık personelleridir. Sağlığın korunması risk faktörlerinin belirlenmesi ve önlemler alınması ile mümkün. Korumak daha kolayken iyileştirmek daha zor, uzun süreli ve maliyetli.

Fizik tedavide genel olarak doku yaralanması ve fonksiyon kaybını tedavi ederiz. Dokunun iyileşmesi, semptomların azalması, dokudaki fonksiyon kaybının azalması dediğimiz evre uzun sürer. Bunun için dokudaki dolaşımın artması gerekir. Bazen de iyileşme için bölgeyi immobil hale getirmek gerekir. 

Yaralanmalar ya hazır olmayan dokuya ani bir yüklenme ya da uzun sürede küçük yüklenmeler ile gerçekleşir. Aslında bizim kısa bir zamanda edindiğimiz yaralanma mekanizmasının oluşması aslında eklemlerin, kasların, bağların uzun süreli durumuna bağlıdır. Bu yüzden aslında birdenbire başlamış gibi dursa da belki de yıllardır ufak yüklenmeler sonucunda bazı sorunlar yaşıyoruz. Yani aslında iyileşme yaralanmadan çok daha kısa sürede gerçekleşmiş bile olabilir. 
 

Yazarın Diğer Yazıları