Feyzanur Şenel

Nedir bu kireçlenme?

Feyzanur Şenel

Sağlık bilimlerinde eğitim gören meslekler için ilk yıllar oldukça zordur. Çünkü alanımız gereği sürekli yeni Latince kelimeler öğreniriz ve vücut bölümlerini, hastalıkları bu kelimelerle ifade ederiz. Bu bize nesnel bir ortak dil kullanımı sağlar. Mezun olduğumuzda ise halk diliyle karşılaşırız. Hastalara sorunlarını açıklamak için onların anlayacağı şekilde kelimeler kullanırız. Çok uzun bir süreçle edindiğimiz bildiği çok kısa ve anlaşılır bir şekilde anlatmak zorundayızdır ve bu bizleri zorlayabilir. Bazen açıklamalarımız farklı da anlaşılabilir. İşte bunlardan biri de kireçlenme.

Hastalardan “şunu yapayım da kireçlerim çözülsün” gibi cümleler duyabiliyorum. Kireçlenme su içerisindeki iyonların çözünerek kristalize olmasıdır. Yani başta görünmeyen bir madde sonradan oluşur. Bizim vücudumuzdaki kireçlenme ise bundan farklıdır. Vücudumuzda bulunan eklemler sürekli hareket eder. Bu eklemlerin yüzeyi kemiklerin birbirine değip zarar görmemesi için kıkırdak ile kaplıdır. Kıkırdaklar hem yükü azaltır hem de eklemleri korur. Zaman içerisinde yaş ilerledikçe kıkırdakta bozulma meydana gelir. Bunun sonucunda eklem yüzeyleri birbirine değer ve kişi ağrı hisseder. İşte bu duruma eklem kireçlenmesi denir. Yani sudaki kireç gibi görmediğimiz bir şey sonradan var olmaz. Aksine olan bir yapı bozulur. 

Eklem kireçlenmesinde konservatif ve cerrahi olmak üzere farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Konservatif tedavi olarak fizik tedavide ağrı kesici, kas güçlendirici akımlar,  eklem mobilizasyonları, esnetme ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılır. Ek olarak uygun gördüğümüz hastalara ortez desteği de verebiliyoruz. Çok ileri düzeyde kireçlenmesi olan, fizik tedaviden fayda görememiş hastalara ise hekimlerin kararı doğrultusunda cerrahi seçenekler düşünülüyor.

Yazarın Diğer Yazıları