Feyzanur Şenel

Yere Bastığım Gibi Ayağım Ağrıyor: Plantar Fasiit Nedir?

Feyzanur Şenel

Ayak tüm gün boyunca ağırlığımızı taşıyan önemli bir organ. Ara sıra ayakkabı ve yürüyüş farklılıklarına bağlı olarak ayaklarda ağrı yaşamak normal. Ancak sabah kalkınca yere basar basmaz başlayan ağrı kısa süreli olmayabilir. Bu hafta vücut önemli bir bölüm olan plantar fasya ve onun enflamasyonu olan plantar fasiiti konuşacağız. 

Plantar fasya ayağın alt kısmını kaplayan, parmaklardan başlayarak topuğa doğru kalınlaşan ve bir esneme payı olan, ayak için önemli bir bölüm. Bu fasyanın bir esnekliği var ve ayak hareketlerimizde rol oynuyor. Ayağın alt kısmını kaplayarak kasların üstünü örtüyor ve destek sağlıyor.

Plantar fasya topuk ve aşil ile bağlantılı, bu da bir kinetik zincir oluşturuyor ve bu zincir tüm bacağı etkileyebiliyor. Bu fasyanın aşırı kullanımı ve yüklenme gibi durumlarda enflamasyon geliştirmesiyle plantar fasiit dediğimiz tablo ortaya çıkıyor. Genellikle ayakta fazla durulan meslek mensupları ve vücut kitle endeksi yüksek olan kişilerfe görülüyor.

Plantar fasiitte dinlenme ile ağrıda azalma, sabah uyandığında yere basar basmaz başlayan ve ayakta durdukça artan bir ağrı görülüyor. Bunun için fizik tedavide bazı ağrı kesici ve kan akımını güçlendirici akımlar, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri, kinezyotape yani ağrı bandı, ultrason ve manuel terapi tekniklerini kullanıyoruz. 

Risk faktörlerini taşıyorsanız, ara ara ağrı yaşıyorsanız bir uzmana başvurarak koruyucu egzersiz yapabilirsiniz. Sorunları engellemek, onlarla baş etmekten daha kolay.

Yazarın Diğer Yazıları