Yılmaz Acar Davut

Haftanın Z'si 'Bayram'

Yılmaz Acar Davut

Mübarek Ramazan’ı ve Ramazan Bayramı’nı geride bıraktık. Somut olan maddi zamanın ötesinde göreceli olan izafi hissedilen zaman, son dönemde bizler için hızla akıp geçiyor.

Günün telaşı, ülkenin gündemi, yerelin derdi, kendi işlerimiz derken neredeyse bir gün, yirmi dört saat yetmiyor. Bu hengâmede çoğu zevk alacağımız durumlardan yeteri kadar derinlemesine istifade edemiyoruz. Umuyorum ki Ramazan’ın manevi ikliminden istediğimiz ölçüde soluklanabilmişizdir. Yine umuyorum ki Bayram’da da bayramın ruhuna erişebilmişizdir. Dualarımız ve ibadetlerimiz kabul, geçmiş bayramımız bir kez daha mübarek olsun.

BAYRAM MİTİNGLE GELDİ MİTİNGLE GİTTİ

Ramazan Bayramı’nı mitingle karşıladık. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Ekrem İmamoğlu bayram öncesi Kuzeykent’te miting yaptı. Dolu yağışı vardı. Meydanın ‘boş’ olması ‘dolu’nun azizliğine verildi. Konuşmasına olması gerektiği gibi Kastamonu güzellemesiyle başladı İmamoğlu, iktidar eleştirileriyle sürdürdü, Kastamonululardan oy isteğini yineleyerek noktaladı. Kastamonu’nun İstanbul’daki nüfusuna atıf yaptı, selam getirdiğini söyledi. Madem İstanbul’daki nüfus gücümüzü biliyorsunuz da, liyakati de önceleyerek, listelerde neden Kastamonulu bir aday yok diye kimse sormadı. Soramazdı da, miting ruhuna aykırı.

Ramazan Bayramı’nı mitingle uğurladık. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli bayramın ertesi günü kentimize geldi. Meydanın nispeten boşluğu bayram ertesi olmasına verildi. Meydandaki cansızlık ise Cumhur İttifakı’nın hassasiyeti gereği müziksiz mitinglere yoruldu. Bahçeli Kastamonu’nun Cumhuriyet tarihindeki kahramanlıkları üzerinden milli duygulara hitap eden bir konuşma yaptı. 6’lı masanın aslında 6’lı masa olmadığını ve Kastamonu’nun da bunu gördüğünü belirtti, Kastamonu’ya güvendiğini söyledi. Bekleyip göreceğiz, yarım aydan biraz fazla zaman kaldı.

Seçim heyecanı maalesef meydanlarda yok. Halkın gündeminde öncelikli konu seçim değil. Geçim. ‘Seçim’ odaklı değil, ‘geçim’ odaklı propaganda bu süreçte iş görür.

BAYRAMDA KONUŞULAN O RÖPORTAJ

Kırmızı süngerli, sarı siyah ağırlıklı logolu bir mikrofon ve onu tutan gözlüklü ince uzun birisini gördüyseniz, Türkiye’nin neresinde olursa olsun o kişinin etrafından dolaşarak hızlıca uzaklaşın. 

Türkiye ve Kastamonu bayramda bir kişinin meşruiyetini nereden aldığı bilinmeyen bir muhabir tarafından Kastamonu’da yapılan röportajı konuştu. 

Diksiyonu, entelektüel kapasitesi, dünya görgüsü, nezaketi ve bilumum tüm iyi özellikleri üzerinde taşıyan! sunucu Cumhuriyet Meydanı ve Nasrullah Meydanı’nda seçim röportajı yapıyor. ‘Cumhurbaşkanı adayınız kimdir?’ diye soruyor. Cevap vermeyenlere, yanından geçip gidenlere, kendine surat ekşitenlere kızıyor, Kastamonu’ya bir daha yolum düşerse… diyor. Etrafından dolanacakmış da geçmeyecekmiş falan.

Kastamonu’daki insanların jest, mimik, kabalığını eleştiriyor da; kendisinin hocam diye hitap edişini, elleri ceplerinde gezişini, sanki cevap vermeleri zorunluymuş gibi mikrofon uzatışını, irite eden kaba tavırlarını görmüyor. ‘Kastamonulular çok tırsıyor’ diyor röportajın bir kısmında, tarihten bihaber vatandaş sen onu büyüklerine sor! İnsanlar kime oy vereceğini sana söylemek zorunda mı ‘hocam’?

Not: Çuvaldız bu arkadaşa, iğne de kendimize. Bu röportajdan kıssadan hisse yapabileceğimiz bir şeyler de vardır elbette. 

Not2: Herkesin konuştuğu bu röportaja ve ardından bu röportajı gerçekleştiren şahsın sosyal medyadaki yazılarına sessiz kalan siyasetçilerimizi de üzülerek takip ettim. Bir tek Belediye Başkan Yardımcısı Resul Köprülü tepki gösterdi. Günler geçtikten sonra olsa da, sağ olsun.

TURİZM HAREKETLİLİĞİ

Bayram öncesi Sinop’un 2023 turizm hedefinin 2 buçuk milyon olduğunu yazdık. Bayram sonrası Safranbolu otellerinin yüzde 100 doluluğu haberlere konu oldu. Kastamonu Pınarbaşı bayramda 15 bin ziyaretçinin geldiğini açıkladı. Pınarbaşı’nın haricinde Kastamonu’da durum ne? Bir komşumuz Safranbolu otelleri doldursun diğer komşumuz Sinop milyonları hedeflesin, Kastamonu da birileri bir şeyler yapacak diye beklesin. Çok güçlüyüz, çok!

KONUT SATIŞLARI AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Kastamonu’da 2023 Mart konut satışları, 2022 Mart konut satışlarına oranla yüzde 25,7 geriledi. Yani 2022 Mart’ta 100 konut satıldıysa, 2023 Mart’ında 75 konut satıldı. Üstelik konut alış verişini hızlandırmak için onca kredi-destek-düşük faiz kampanyaları açıklanmışken. Bu işte bir terslik yok mu?

ŞARKI ÇALDIN, BAYRAK ASTIN, GÜÇLÜ SENSİN; OYUM SANA!

Halkla ilişkiler kampanyalarının bir kısmına şaşıyorum. Muhakkak bilimsel bir dayanağı vardır bu çalan şarkının, asılan bayrağın. Güç gösterisidir, yanındayız bir her yerdeyiz mesajıdır, ‘Biz daha kalabalığız’ demektir anlıyorum. Lakin ben ve benim gibi düşünenlerin çoğunluktan olduğunu varsayarak ‘Şarkı çaldın, bayrak astın, güçlü sensin, oyum sana’ denileceğini düşünmüyorum. Bangır bangır müzikle odamın içine girmek zorunda değil hiç kimse

HAFTANIN Z’Sİ HAKKINDA

Gazetemiz sayfalarına bir haftalık sürede yansıyan göreceli önemli haberler, Haftanın Z’si adıyla düzenli olarak bu köşede yer almaktadır. 

Haftanın Z’si köşesinin amacı, bir önceki haftayı kısaca özetlemek ve geleceğe haftalık bir not bırakmaktır. 
Gazeteler, tarihin ilk taslakları olarak düşünüldüğünde; her gün geleceğe bir not düştüğümüz ortadadır. Günlük notların daha bütüncül olarak değerlendirilmesi ise Haftanın Z’si köşesiyle daha mümkün olacaktır.

Bu amaç doğrultusunda, bu yazıda, gazetemize 15 Nisan-22 Nisan 2023 tarihleri arasında yansıyan göreceli önemli haberler yer almaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları