Yılmaz Acar Davut

Haftanın Z'si 'Ekim'

Yılmaz Acar Davut

14 Mayıs seçimlerine bugün itibariyle tam 5 gün kaldı. Pazar günü sabah saatlerinden itibaren Türkiye sandığa gidecek. Tatlı bir telaşla başlayan gün, heyecanlı bir bekleyişe ve ardından seçim sonuçlarının yorumlamasına kendini bırakacak.

Geride bıraktığımız hafta ‘ekim’ haftasıydı. Genelde cumhurbaşkanı adayları yerelde milletvekili adayları beklentilerini ektiler vatandaş gönlüne. 

Kastamonu dağınık bir coğrafya; merkez hariç 19 ilçe, toplam 1054 köy… Daha önce ekmeye başlayan, daha hızlı yol alacak haliyle. Adaylık sonrası sahaya inenle, bu işe yıllardır emek verenin ağırlığı hafta sonu tartılacak vatandaş terazisinde. 

Bu ekim, hafta sonu kimi adaya ürün verecek kimi adaya hüzün; kimine hasat olacak kimine hazan olacak; kimini görevlendirecek kimilerine ‘ders çıkar’ diyecek; kimini geçer notlandıracak kimini sınıf tekrarıyla cezalandıracak. 

Taktir, milletin olacak.

EKİM ZİYARETLERİ

Partiler yoğun bir çalışma içindeydi geride bıraktığımız haftada. Dün itibariyle girdiğimiz seçim haftasında yoğunlukları artacak, ziyaretler sıklaşacak, son turlar atılacak. Tahminim odur ki seçim çalışmaları Kastamonu merkezdeki mitinglerle de son bulacak.

REKTÖR TOPAL’DAN 4 YILLIK DEĞERLENDİRME (3 MAYIS 2023)

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimleri gündemi ziyadesiyle meşgul ederken diğer taraftan rektörlük seçimleri de geldi çattı. Görevdeyken ‘ekim’ yapan Ahmet Hamdi Topal’la, rektörlük için ‘ekim’ yapan adayların mücadelesi başladı. Başvurular yapıldı, değerlendirme sürecinden sonra Cumhurbaşkanı’nın takdir ve onayına sunulacak.

Çok ilginç bir zamana denk geldi Topal’ın görev süresi. Uzunca bir zamanı pandemiyle, bir müddeti depremle geçti. Eğitimler uzaktan, insanlar karantinada, sivil toplumumuzda birleştirici etkinlikler de sınırlı olunca, kamuoyunda yeterince göremedik kendisini… 

Üniversiteye rektörlük için başvuran adayların açıklama yaptığı haftada, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal da görev sürecindeki çalışmaları aktardı.

4 yıllık çalışmalarını 2 buçuk saati aşkın bir toplantıda paylaştı Rektör Topal. Ektiklerini gösterdi, mahsulü işaret etti, yeniden görev istedi. Önümüzdeki günlerde ya nadas ya devam, hep birlikte göreceğiz.

AMATÖR SPORA CAN SUYU (4 MAYIS)

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlediği Yatırım Tesisleri ve Spor Kulüplerine Destek programı Kastamonu Merkez Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Paketten Kastamonu için 88 kulübe 1 milyon 845 bin lira çıktı. Diğer illerle mukayeseye açık olmakla ve bu mukayese hakkım saklı kalmak kaydıyla, bu desteğin sağlanmasında emeği geçenlere yürekten teşekkürler. Ülkenin geleceğini ekmenin yolu şimdiden gençlere yapılacak yatırımdan geçer.

HAFTANIN Z’Sİ HAKKINDA

Gazetemiz sayfalarına bir haftalık sürede yansıyan göreceli önemli haberler, Haftanın Z’si adıyla düzenli olarak bu köşede yer almaktadır. 

Haftanın Z’si köşesinin amacı, bir önceki haftayı kısaca özetlemek ve geleceğe haftalık bir not bırakmaktır. 

Gazeteler, tarihin ilk taslakları olarak düşünüldüğünde; her gün geleceğe bir not düştüğümüz ortadadır. Günlük notların daha bütüncül olarak değerlendirilmesi ise Haftanın Z’si köşesiyle daha mümkün olacaktır.

Bu amaç doğrultusunda, bu yazıda, gazetemize 29 Nisan-6 Mayıs 2023 tarihleri arasında yansıyan göreceli önemli haberler yer almaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları