Feyzanur Şenel

Aylardır Sağa Sola Dönmeden Yatıyorum

Feyzanur Şenel

Baş dönmesi atakları yaşadığımızda doğal olarak boyun hareketlerini kısıtlarız. Peki gerçekten uzun süre bedeni kısıtlamak bize fayda sağlar mı?

Pozisyonel vertigo, halk arasında kristal dağılması olarak bilinir. Bunun sebep olduğu vertigo ataklarında manevra tedavisi uygularız. Manevra sonrası, manevranın etkinliğini arttırmak için hastalara bazı tavsiyelerde bulunuruz. İki üç gün boyunca ani hareketlerden kaçınmasını, yüksek yastıkla sırtüstü yatmasını isteriz. Ancak düzeldikten sonra bu kısıtlamaları kaldırırız. Hastalar kaygıdan dolayı uzun süre bu kısıtlamaya uyarlar. Aylarca sağa sola dönmeden robot gibi yattığını söyleyen hastalarım oldu. Yanlış yaptıklarını buradan bir kez daha belirtmek istiyorum.

Dengemizi baş boyun ve vücut hareketlerinden aldığımız girdilerle sağlarız. Böylece kaslarla belirli refleksleri kullanarak dengeyi sürdürebiliriz. Kulaklardaki yarım daire kanalları başın hareketleri ile uyarılır. Uzun süre baş boyun hareketini kısıtladığımızda yeteri kadar girdi oluşmadığı için dengeyi sağlayacak motor cevap da oluşmaz. Yani hareket kısıtlaması uzun vadede denge sistemini olumsuz etkiler.

Başvurduğunuz uzmanın tavsiyelerine belirttiği süreler içinde uyarak devamında hayata karışmanız son derece önemli. Dengenin hareketle geliştiğini unutmayın. Sağlıklı haftalar! 

Yazarın Diğer Yazıları