Feyzanur Şenel

Sesler Unutulur Mu?

Feyzanur Şenel

Bu başlıktan romantik biz yazı çıkabilirdi aslında ama biz her zamanki gibi bilimden konuşacağız. Herhangi bir insan veya varlığın sesinden değil, saf seslerden bahsediyorum. Gelin ne demek istediğimi size açıklayayım. 

Saf ses tek bir frekans içeren ses demektir. Sesler frekanslardan oluşur, ses bir enerjidir ve frekans da birim zamanda tekrarlanma sayısıdır. Daha açık anlatmam gerekirse bazı sesler çok kalın, bazıları çok ince, bazıları da bu ikisinin arasındadır. İşitme testinde 7 frekansı hangi şiddette duyduğunuza bakarız. Ve buna göre o frekanstaki sesleri duyabiliyor musunuz veya ne kadar az duyuyorsunuz bunu görmüş oluruz. 

Şimdiye kadar konuştuklarımızı harflerle açıklayalım. Örneğin “m” sesi kalın bir sestir. Eğer sizin kalın seslerin olduğu frekansta kaybınız varsa bu sesleri içeren konuşmaları anlamakta zorlanırsınız. Tüm cümleden yola çıkarak söylenilenleri anlamaya çalışırsınız. Bu da hem stres hem de yorgunluğa sebep olur.

Zamanla kaybınız arttığında etrafta bu frekanslardan sesler gelse de beyin algılamadığı için uzun vadede bu sesleri unutur. Sadece duyabildiğiniz seslerin varlığına alışırsınız. Bu yüzden ilk kez işitme cihazı kullandığınızda tüm sesleri duyabildiğinizden ilk aşamada tuhaf hissedersiniz. Aslında hiç duymadığınız şeyleri duyduğunuz için alışma aşamasında biraz zorlanabilirsiniz. Bu yüzden ilk haftalar işitme cihazının kazancı düşük tutulur, yani daha az ses duymanız sağlanır ki rahatsız olmayın. Aynı zamanda ilk haftalar sadece evde kullanmanız önerilir.

Sorumuzun cevabına gelecek olursak evet, işitme kaybınız uzun sürdüğünde ve telafi edilmediğinde bazı sesleri unutabilirsiniz. 

Güzel şeyler duyduğunuz bir hafta olsun!

Yazarın Diğer Yazıları