Kadriye Doğan

Bereket

Kadriye Doğan

Adamın biri İbrahim Ethem’e (H.Z)  ‘Bereket diye bir şey yoktur inanmıyorum’ der. İbrahim Ethem ‘Koyunları ve köpekleri görüyor musun?’ diye sorar. Adam ‘Evet’ der. İbrahim Ethem (H.Z) ‘Hangisi daha çok doğurur?’ diye sorar, adam ‘Köpekler 7'ye kadar koyun ise en fazla üçüz doğurur’ der. İbrahim Ethem (H.Z) ‘Etrafına baktığında hangilerinin daha çok olduğunu görüyorsun?’ diye sorar, adam ‘Koyunlar Çoktur’ der. İbrahim Ethem (H.Z) ‘Peki sürekli kesilen ve sayısı azalan koyun değil mi?’ Adam ‘Evet’ der. İbrahim Ethem (H.Z) ‘İşte bereket budur’ diye cevap verir. Peki niye böyle olur köpekler daha çok doğurdukları ve koyunların düşmanının çok olmasına rağmen neden koyunlar köpeklerden fazladır hiç düşündünüz mü?

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “O memleketlerin ahalisi iman etseler ve günahtan sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık” (A’raf, 7/96.)

Peygamber Efendimiz (S.A.S) ise bizi şöyle uyarır: “Bu dünya malı göz alıcı ve tatlıdır. Kim bu mala cömert bir gönülle sahip olursa, malı bereketlenir. Ama kim de hırs ve tamah dolu bir kalple bu malı isterse, malının bereketi kaçar”

Mal, ilim, rızık ve sevgi ancak paylaşınca artar. Bereket, gönül zenginliği ve cömertlikle gelir. İsraftan, hırs ve tamahtan, nimete karşı nankörlükten ve cimrilikten uzak durulmalı! Yalan, riya, gösteriş, aldatma ve haksızlıktan kaçınmalıdır! Çünkü günahlar ve ahlaki zafiyetler bereketi yok eder.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Sabahın erken saatlerinde bereket ve başarı vardır.”

Henüz sabah namazının vakti girmeden,  Seher vakti kalkmak berekettir.   

Ömrümüzün bereketi; iman, ibadet, salih amel ve güzel ahlaktır.  Hanemizin bereketi ülfet, muhabbet ve merhamettir. Malımızın bereketi, zekât, infak ve sadakadır. Ticaretimizin bereketi, dürüstlük, alın teri ve helal kazançtır. Çalışmamızın bereketi, işimizin hakkını vermek ve özverili olmaktır. İlmimizin bereketi, öğrendiğimizle amel etmek ve bilgimizi paylaşmaktır. Zamanımızın bereketi kıymetini bilip değerlendirmektir. Neslimizin bereketi İslam’a ve insanlığa hayırlı evlat yetiştirmektir. Allah bereketimizi artırsın.

Yorumlar 1
Emekli 12 Şubat 2024 16:59

Tebrik ederim...

Yazarın Diğer Yazıları