Kadriye Doğan

Bildiğini Öğretmek

Kadriye Doğan

Peygamberimiz diyor ki Allah’ın (C.C) benimle birlikte insanlara gönderdiği doğruluğa ulaştırıcı prensipler ile ilim yere düşen bol ve bereketli yağmurlara benzer. Böylesine bir yağmuru alan yerler 3 çeşittir.

 1- Yağmur suyu içine çekerek bol miktarda otlak ve bitki yetiştiren verimli bir toprağa düşebilir.

 2- Yağmur suyu çukur yerlerinde tutup biriktiren ve bu yoldan insanlara fayda temin eden sert ve kıraç bir yere düşmüş olabilir. İnsanlar bu birikmiş suları çeşitli ihtiyaçları için kullanırlar.

 3- Yağmur ne suyu çukur yerlerinde biriktiren ne de bitki veren bir yere düşmüş olabilir, Su üzerinden akar gider ve ne toprağın kendine fayda eder ne de su birikip başka mahlukata faydalı olur.

Bu misal ilim öğrenen ve Allah'ın bana gönderdiği hakikatlerden faydalanarak kendisi iyi ameller işlediği gibi bildiklerini başkalarına da öğreten kimseyle, dini ve ilmi prensiplere doğru başını çevirmek lüzumunu bile duymayan ve bana gönderilmiş olan Allah rızasına kavuşturan prensipleri kabul etmeyenlerin halini göstermektedir. Peygamberimizin bu hadisi şerifinden anlıyoruz ki ilmi alma, öğrenme yönünden insanlar topraklar gibidir. Birtakım insanlar öğrendiği ilimden faydalanır, başkalarının da faydalanmasına vesile önce olur. Birtakım insanlar öğrenir kendisi fazla faydalanmaz ama başkalarının faydalanmasını öncü olur. Bir takım insanlar da ne kendi faydalanır ne de başkalarını faydalandırır. İşte en kötü grup da bu son gruptur. Bu insanların çoğunlukta olduğu toplum ilerleyemez. Bize düşen en güzel hareket bilgi edinmek, o bilgileri uygulamak ve bu bildiklerimizi başkalarına anlatmak, yaymak olmalıdır.

Tabi en üstün alim bildiği ile amel edendir.

İbrahim b. Edhem anlatıyor: “Mekke’de bir taş gördüm, üzerinde, ‘Beni çevir, benden ibret al.’ diye yazılı idi. Taş'ı çevirdim ve arkasında ‘Bildiğinle amel etmediğin hâlde bilmediğini benden nasıl istiyorsun’ diye yazılı olduğunu gördüm.

Evet doğruyu bilmek, bildiği ile amel etmek ve onu yine onunla amel edecek iyi insanlara öğretmek, ne büyük bir lütuftur değerli dostlar.

Yazarın Diğer Yazıları