Serap Oruç

Önemli Olan İnisiyatif Almaktır

Serap Oruç

Geçenlerde şöyle bir hikaye okudum:

Bir gün, içinde matematikçi, fizikçi, kimyacı gibi bilginlerin bulunduğu bir grup, kışın şiddetli olduğu bir hafta, Anadolu'ya gezmeye giderler. Hava şartlarının gittikçe kötüleşmesiyle en yakın köye doğru yola koyulurlar ve köyün hemen girişinde bulunan küçük bir evin kapısını çalarlar.

Kapıyı yaşlı bir zat açar, yolcuların durumunu görünce hemen içeri buyur eder, sobanın bulunduğu odaya davet eder. Üşüyen misafirlerin içini ısınsın niyetiyle sıcak çorba getirmek için mutfağa geçer.

Sıcağın etkisiyle kendilerine gelen bilgin misafirlerden matematikçi, dikdörtgen odada sobanın bir köşede bulunmasına işaret ederek, odanın iyi ısınması için aslında hendesi açıdan sobanın dikdörtgenin köşegenlerinin kesişme noktasında bulunması gerektiğini söyler.

Fizikçi ise sorunun yalnızca hendesi bir sorun olmadığını, odanın coğrafi yönünün, hava akışının vb. başka unsurların da dikkate alınması gerektiğini, dolayısıyla sobanın, iyi bir ısınma için odanın kuzeye yakın bir noktası üzerinde bulunmasının elzem olduğunu vurgular.

Bilginler arasında tartışma uzayınca biyolog, bu kadar tartışmaya hacet olmadığını, evin sahibi geldiğinde kendisine sorulup niçin sobayı odanın bir köşesine yerleştirdiğinin öğrenilebileceğini söyler.

Bilginler biyoloğun bu teklifini kabul eder ve ev sahibinin odaya dönmesini beklerler. Ev sahibi odadan içeriye girince her bir bilgin, sobanın herhangi bir köşede değil de, odanın neresinde bulunması gerektiğine ilişkin kendi teorilerini ayrıntılı bir biçimde anlatır.

Açıklamaları dikkatle dinleyen ev sahibi, konuşmalar bitince şöyle der: "Dediklerimizden hiçbir şey anlamadım. Sobanın durumuna gelince, borum yoktu; ben de mecburen sobayı eldeki boruların elverdiği imkanlar çerçevesindeki köşeye kurdum."

Bu hikaye bana şöyle düşündürdü; insan sınırlılıklarını, eksiğini, fazlasını, yanlışını, doğrusunu bilen, kendini sahiplenen, kusurlarıyla birlikte hayatını sahiplenen birisi ise yaşamını kimlerin nasıl anlayıp yorumladığının hiçbir önemi yoktur. Çünkü o insan için önemli olan imkanları elverdiğince hayatın içine katılma gayretiyle inisiyatif almasıdır. Saygılar.
 

Yazarın Diğer Yazıları