Feyzanur Şenel

Birçok İşitme Merkezi Var, Nasıl Seçim Yapacağız?

Feyzanur Şenel

Eskiden sağlık meslek mensuplarının sayısı oldukça azdı. Bu yüzden sağlıkla ilgili danışmanlık alabileceğimiz, doğru bilgi edinebileceğimiz veya tedavi için başvurabileceğimiz yerlerin sayısı son derece azdı. Son yıllarda bu sorunu hiç yaşamıyoruz çünkü her meslekten çokça kişiye ulaşabiliyoruz. Bu sefer hastalardan “Bir sürü yer var, hangisine gideceğiz?” şeklinde sorular alıyorum. Bu hafta işitme cihaz uygulaması merkezlerinde bir hasta olarak nasıl seçim yapacağınızı anlatacağım.

Öncelikle sizinle ilgilenen kişinin odyolog olması son derece önemli. Odyologlar denge ve işitme uzmanlarıdır ve işitme kayıplarının belirlenmesi, gerekli cihazın seçilmesi, uygulanması gibi konular odyologların alanıdır. İkinci olarak sizin için seçilen cihazı denediğinizde konuşma seslerini net olarak anlamanız ve herhangi bir rahatsızlık hissetmemeniz gereklidir. Doğru cihaz seçimi bu yüzden çok önemli. Cihazın seçimi yanında ayarlarının doğru olarak yapılması da dikkat edilmesi gereken konulardan. Doğru cihaz ve ayar uygulandığında kendi sesiniz, karşıdakinin sesi size çok rahat bir şekilde ulaşır ve bu sesler sizi rahatsız etmez. Cihazın özellikleri, bakımı ve kullanımı konusunda mutlaka bilgilendirilmeniz gerekir. Belirli zamanlarda ayarların güncellenmesi gerekir. Cihazı aldım, eve geldim, bir daha orada işim yok gibi düşünmemelisiniz. Cihaza uyum belirli bir zaman alıyor. Özellikle ilk kez cihaz kullanacaksanız ve uzun zamandır kaybınız varsa beyniniz bazı sesleri unutmuş olabilir. Bu sesleri yeniden duymaya başladığınızda dikkatiniz bunlara yönelir ve bu sizi rahatsız edebilir. Bu yüzden cihaz kademe kademe yükseltilir ve bu seslerin beyne alışması sağlanmış olur. 

Cihazla ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda cihazı aldığınız yere başvuracağınızı, ayarlar için birkaç kez gideceğinizi söylemek istiyorum. Bu sebeple hem sorduğunuz sorulara verdikleri cevaplarla sizi tatmin eden hem de güven duyduğunuz bir merkezden destek almanızı tavsiye ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları