Feyzanur Şenel

Görünmeyen tehlike: Gürültü

Feyzanur Şenel

İşitme kaybı dünyada engel yaratan durumlar arasında ilk sıralarda geliyor. Bu kaybın bir kısmı doğuştan gelirken bir kısmı sonradan ediniliyor. Sonradan edinilen işitme kaybında, kaybı yaratan faktörleri bilmek ve varsa önlem almak kaybı engellemek son derece önemli. Uzun süre gürültüye maruz kalan kişiler bunun başında geliyor. Bu yüzden bu maruziyeti sorgulamak gerekiyor.

Ses dalgalarının düzensiz ve rahatsız bir şekilde dizilmesiyle oluşan sese gürültü denir. Kulak kepçemiz sesleri orta kulak vasıtasıyla iç kulağa iletir. İç kulaktaki bu ses enerjisi salyangoz tarafından kimyasal enerjiye çevirilerek beyne iletilir. Gürültü zamanla salyangozdaki hücreleri aşırı uyararak zarar verir ve onları duyarsızlaştırır. Sonuç olarak bir süre sonra işitme kaybı oluşur. Kayıp yüksek frekanslarda başladığı için ilk zamanlar hissedilmeyebilir. Ancak tablo ilerledikçe günlük yaşamda zorluklar başlar.

Gürültüye bağlı işitme kaybını üçe ayırıyoruz. Burada ilk olarak geçici eşik değişikliğinden bahsedebiliriz. Geçiçi işitme kaybı gürültülü ortamda bulunma sonrası işitme hassasiyetinde azalma, gürültünün kesilmesinden bir süre sonra eşiklerde düzelme ile karakterizedir. Kalıcı eşik değişikliğinde ise işitme kaybında geri dönüş olmaz. Yıllar içerisinde artarak devam eder. Son olarak akustik travma, doğrudan baş ve kulağa gelen bazen patlama ile oluşan şiddetli bir gürültü sonucu kulak çınlaması,işitme kaybı ve baş dönmesi ile oluşan bir tablodur. Tedavi edilmediği taktirde kalıcı işitme kaybıyla sonuçlanır

Gürültü maruziyetinde dikkat etmemiz gerekenler gürültünün şiddeti ve süresidir. Kısa süreli ve az şiddetteki gürültünün verdiği hasar düzelebilirken uzun süreli ve yüksek şiddetteki gürültünün verdiği hasar geri dönüşümsüz olacaktır. 

Gürültünün kaynağında ve ortamında önlenmesi mühendislik önlemleri ile sağlanabilir. Sürekli olarak ses ölçümleri ve izlemleri yapılmalıdır. Gürültülü iş yerlerinde çalışan kişiler mutlaka kulak tıkacı kullanmalıdır. Bu kişilerin belirli periyotlarda işitme testi yaptırması son derece önemlidir.

Yazarın Diğer Yazıları