Kadriye Doğan

Hayat Öyle Çekirdeklerini Çıkarıp Yiyebileceğiniz Bir Meyve Değildir

Kadriye Doğan

Yolculuğa çıkacağımız zaman yolda karşılaşabileceğimiz riskleri önceden bilir, tedbirimizi alabileceğimiz kadar alır, sonra da olabilecekleri göze alır ve yola koyuluruz değil mi?

Hayatta bir yolculuktur ve yaşamak da başlı başına bir risk almaktır. İsteriz ki hep mutlu olalım, hiçbir sevdiğimizi kaybetmeyelim, yaşlanmayalım, hastalanmayalım, bir sorun olmasın, hiçbir şey canımızı sıkmasın isteriz. Ama bu dünyada öyle bir şey yok. Zannederiz ki ben iyi olursam, çalışkan olursam, tedbirli olursam, sağlığıma önem verirsem, sporumu yaparsam, bilgili olursam, akıllı olursam başıma hiç kötü bir şey gelmez. Yine söyleyeyim dostlar yok böyle bir dünya. Allah’u Teala Bakara suresi 155’inci Ayet-i Kerime’de şöyle buyuruyor; “Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz, sabredenleri müjdele.”

Yani imtihan var bu dünyada. Tanıdığınız birinin imtihanı size göre kolay mı geliyor ya da hiç imtihan edilmediğini mi düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz dostlar. Yine söyleyeyim: Yok öyle bir dünya. Onun yıllar önce hangi imtihanları geçirdiğini, şimdi içinde ne fırtınalar koptuğunu, gelecekte ne ile imtihan edileceğini bilmeniz mümkün değil. Allah’u Teala'nın bir ismi de (Adl)’dir Allah adildir. Hiç kimseye ayrım yapmaz. Belki de sizin acı olarak gördüğünüz aslında bir rahmet ve lütuftur, nereden biliyorsunuz? Değerli dostlar birinci ödevimiz yaşamak, hayatın risklerini ala ala, imtihanları göğüsleye göğüsleye, tepeleri aşa aşa yaşamak. Ankebut Suresi 64’üncü ayeti kerimede Allah; “Bu dünya hayatı sadece bir eğlenceden, bir oyundan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte asıl yaşama odur. Keşke bilmiş olsalardı!” buyuruyor. Bu oyun bir gün bitecek. Dünya kapısından geçip gerçek aleme ulaşacağız bir gün. İşte orada yaptığımız hiçbir şey zail olmayacak. Zerre kadar iyilik yapmışsak mükafatını, zerre kadar kötülük yapmışsak cezasını göreceğiz. Her yaptığınızın karşılığını bu dünyada bekliyorsanız tekrar söyleyeyim: Yok öyle bir dünya. Bu dünya çekirdeklerini çıkartıp yiyebileceğiniz bir meyve değildir. Yaşamak, meyvesi çok tatlı, ama bazen çekirdeği dişimizi de kırabilir.
 

Yazarın Diğer Yazıları