Kadriye Doğan

İnsansın Noksansın

Kadriye Doğan

Herkes mükemmeliyetçiyim diyerek övmeye başladı. Kibir olmasın diye mükemmelim diyemiyor da mükemmeliyetçiyim diyor insanoğlu. Mükemmeliyetçisin peki anladık da mükemmel misin?

Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de İsra 37 ayeti kerimede (yeryüzünde böbürlenerek yürüme çünkü sen ne yeri ikiye ayırabilir ne de boyca dağları aşabilirsin) buyuruyor. En üstün varlık insanoğlu diye dolaşıyoruz. Neye göre üstünüz bir Tay annesinden doğar doğmaz koşmaya başlıyor. At kadar hızlı koşabilir misin? Bir şahin kadar gözlerin keskin midir, ya da bir kartal kadar yükseklerde uçabilir misin? İnsanoğlunda Allah Teala tarafından diğer varlıklardan farklı olarak akletme gücü verilmiş. Bu da bizim sorumluluğumuzu arttırır. 5 dakika sonra ağlayacak mıyız gülecek miyiz onu bile bilmiyoruz. Hayat doluyken yoruluveririz, unutmam derken unutuveririz, uyumam derken uyuyuveririz nasıl mükemmel oluruz ki? Aslında bizi üzen, yoran şeylerin başında bu mükemmel olma arzusu geliyor. Bir kabullensek ancak bizi yaratan mükemmeldir. Biz noksanız. Elbette elimizden gelenin en iyisini yapmamız lazım. Ama elimizden gelenin. Hayat sadece bir kişinin gayretiyle şekillenmez ki. Nerede doğduğun, ne zaman doğduğun, hangi ailede doğduğun, neler gördüğün neler yaşadığın; bunlar o kadar önemli ki hayatı şekillendirmekte. Hayatım sadece senin tercihlerinle oluşmuyor, tercihlerini etkileyen bir hayatın da var. Anne, baba evladına taht kurar ama bahtı kuramaz demişler. Çocuğunu en güzel şekilde yetiştirmek için çabalarsın ömrünü verirsin. Bir bakarsın ki büyümüş, bambaşka bir hayat yaşıyor. Çünkü o da insandır noksandır. 

Yüzde ısrar etme doksan da olur.

Bir ben varım deme yoksan da olur.

Hiç Ayetel Kürsi'yi okudun mu? Kamil olan tam olan sadece Allah'tır. O diridir her şeyin varlığı ona bağlıdır. Onun ne uykusu gelir ne de unutur. O her şeyi bilir, o yücedir, en büyüktür. Yarattığı her şeyi korumak ona zor gelmez. Kabul et bunu artık, içten inan, kendini de affet. O mükemmel olan Allah'a güven. Onun merhametine teslim ol. Tevekkül et, dua et, sığın Rabbine işte huzur burada.

Yazarın Diğer Yazıları