Kadriye Doğan

Kanaat ve Şükür

Kadriye Doğan

Bir gün kral vezirine “Hizmetçim hayatta benden neden daha mutlu, ben kralım her şeye sahibim ancak huzursuz ve keyifsizim” diye sorar? Vezir “99 kuralını hiç denediniz mi?” der. “Kral 99 kuralı nedir?” Deyince; “Vezir gec bir keseye 99 dinar koyup kapısına bırakın ve üzerine de bu 100 dinar senin olsun yazın” demiş.

Kral vezirin dediğini yapmış. Hizmetçi keseyi alıp dinarları saymış ancak bir tanesinin eksik olduğunu görünce herhalde dışarıda düştü diyerek ev halkıyla birlikte sabaha kadar kayıp o bir dinarı aramışlar. Ertesi gün hizmetçi gamlı ve düşünceli bir şekilde, gece uykusuz, asık suratlı, keyifsiz tebessümsüz ve halinden şikayetçi bir surette kralın yanına gitmiş. Hayatta böyledir. Bazen Allah'ın bize ihsan ettiği 99 nimetini unutur ve hayatımızı o kayıp bir nimeti aramakla geçiririz.

Bu dünyada mutlu olabilmenin şartlarından birisi kanaattir. Kanaat, sahip olunan nimetlerle yetinmek, Allah'ın verdiği rızka razı olmaktır, başkalarının elindeki şeylere göz dikmemek, aşırı kazanma hırsından kurtulmaktır. Kanaatsizlik ise insanı daima stres ve sıkıntıya sokar. Elindekinin kıymetini bilmeyen kişi, ne istediği hedeflere ulaşabilir ne de mutluluğa erişebilir. Kanaat eden aziz olur, hırslı olan zelil olur.

Yüce Allah bizlere sayısız nimetler vermiş ve şöyle buyurmuştur: “Hatırlayın ki Rabbiniz size: Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir' diye bildirmişti.” (İbrahim Suresi 7).

Peki, kanaat sahibi ve şükreden bir insan nasıl olabiliriz? Bu sorunun cevabını Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bizlere şöyle buyurmaktadır; “Hayat şartları sizinkinden daha aşağı olanlara bakınız; sizden daha iyi olanlara bakmayınız. Bu, Allah'ın üzerinizdeki nimetini hor görmemenize daha uygun bir davranıştır.” (Müslim, Zühd 9)

Ayrıca Peygamberimiz (S.A.V.) “İnsanın iki vadi dolusu altını olsa mutlaka bir üçüncüsünü ister. Onun gözünü ancak toprak doyurur.” (Buhari, Rikak, 10) şeklinde buyurmakta ve insanın bu isteklerinin bitmeyeceğine işaret etmekte.

Ne dersiniz elimizdeki 99 altının değerini bilmek daha iyi değil mi?

Yorumlar 1
Isparta'dan emekli öğretmen 12 Şubat 2024 16:43

Yazılarınız çok güzel tebrik ederim.

Yazarın Diğer Yazıları