Feyzanur Şenel

Başım Dönüyor, İlaçlar Çözüm Mü?

Feyzanur Şenel

Gün içerisinde baş dönmesi yaşayan birçok hasta görüyorum. Kendim de uzun süre baş dönmeleri yaşayan biri olarak uzun süre bazı ilaçlar kullandım. Peki bu ilaçlar çözüm mü, uzun vadede vücutta nasıl bir etki bırakıyor, bu hafta bunu konuşacağız.

Baş dönmesinde reçete edilen birkaç ilaç var. Bu şikayeti yaşayan hastalar bu ilaçları çok iyi bilir. Bunlar genellikle kan akımını arttıran, denge sistemini baskılayan ilaçlardır. Baskılamak demek aslında sorunun kaynağının çözülmemesi, sadece semptomların hissedilmemesi demektir. Yani bu ilaçlar iyileştirici değildir. Sadece sorunu hissetmenizi engeller. Bunu ağrı kesici gibi düşünebiliriz.

Medikasyon hekimlerin işi bu yüzden kullandığınız ilaçları ve durumunuzu mutlaka bir hekime danışmalısınız. Ancak baş dönmesinde çoğu zaman ilaçlar sorunu tek başına çözmez. Hekimler belirli bir süre sonra bu ilaçların bırakılmasını tavsiye etse de hastalar korku ve kaygı kaynaklı bu ilaçları bırakmak istemiyor. Fakat bu ilaçlar gereksiz yere uzun tüketildiğinde karaciğere zarar verebiliyor. 

Denge sistemini baskılayan ilaçların uzun süre kullanılması çok doğru değil. Çünkü denge sistemi biz hareket ettikçe gelişir ve herhangi bir hareket kısıtlaması veya baskılanma durumunda uzun vadede olumsuz etkilenir. Baş dönmeleri yaşıyorsanız bu ilaçları yalnızca hekimin tavsiye ettiği kadarıyla içmeli ve şikayetleriniz düzeldiğinde yine hekim gözetiminde bırakmalısınız. Dengesizlik şikayeti yaşıyorsanız bununla ilgili bir denge rehabilitasyonu programına dahil olmalısınız. 

Yazarın Diğer Yazıları