Feyzanur Şenel

Deprem Dengemizi Bozar Mı?

Feyzanur Şenel

Ülkemizde son bir yılda birçok büyük deprem meydana geldi. Bu depremlerde çok fazla can kaybı yaşadık. Empati yeteneği yüksek bir toplumuz. Uzun vadede deprem bölgesinde olmayan insanlar bile psikolojik olarak etkilenim yaşadı. Peki bunun dışında neler oldu?

Depremde, depremin şiddetine bağlı değişkenlik gösteren sarsıntılar yaşarız. Vücudumuz, başımızdaki bu hareket algısı denge duyumuz tarafından sağlanır. Üst üste birçok deprem yaşadığımızda, ufak hareketlere karşı da duyarlı hale gelebiliriz ve bu bizde deprem veya sallantı hissi oluşturabilir.

Vücudun ve beynin her benzer hareketinde sanki deprem oluyormuş gibi bir korkuya kapılabiliriz. Bu olayın psikolojik kısmı. Zaman içerinde izolasyon ile denge duyumuzda gerilemeler olabilir. Bunun dışında deprem sırasında başa, boyna herhangi bir darbe aldıysak baş dönmesi atakları yaşayabiliriz veya beyin sarsıntısına bağlı denge kayıpları oluşabilir. Herhangi bir darbe almadıysak psikojenik kökenli sebeplerden ötürü de baş dönmesi atakları yaşamamız olasıdır. 

Deprem dengemizi nörolojik sistemin alabileceği hasar ile, kulakla oluşabilecek sorunlar ile veya psikolojik kökenli sorunlar ile bozabilir. Son zamanlarda bununla ilgili birçok araştırma yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Bir daha büyük kayıplar yaşamamamız dileğiyle.

Zihniniz ve bedeninizin dengede olduğu bir hafta olsun! 

Yazarın Diğer Yazıları