Kadriye Doğan

Her Nimetin Hesabı Var

Kadriye Doğan

Bugün Mesnevi'de anlatılan bir hikaye ile başlayalım. Fakir bir oduncunun yaşlı bir eşeği vardı. Eşek akşama kadar yük taşır, sırtı yara bere içinde kalır, akşam da çoğu zaman aç yatardı. Bir gün padişahın atlarının seyisi onu gördü ve niçin bu halde olduğunu sordu.

Oduncu “Kendime yiyecek bir şey bulamıyorum ki eşeğimin karnını doyurayım” dedi. Seyis ona acıdı ve Birkaç gün bana ver de padişahın ahırında beslensin kuvvetlensin biraz” dedi. Aldı padişahın birbirinden değerli Arap atlarının olduğu ahıra bağladı. Eşek bir baktı ki her tarafta bol gıda ile beslenmiş tavlı, semiz, güzel, genç Arap atları var. Ayak bastıkları yerler sulanmış, süpürülmüş, samanları, arpaları tam vaktinde verilmiş, kaşağı ile tımar ediliyorlar. Başını yukarı kaldırdı da “Ey büyük Allah'ım” dedi; “Ben bir eşeğim ama senin mahlukun değil miyim? Neden perişanım, neden sırtım yara bere içinde, neden zayıfım geceleri yaralarımın sızlamasından, karnımın açlığından uyuyamıyorum. Neden azap ve bela yalnız bana mahsus?” derken ansızın savaş borusu öttü. Arap atlarına eyerler vuruldu muharebeye gittiler. Düşmandan ok yediler, kılıçlarla yaralandılar. Muharebeden pek azı geri döndü. Onlar da bitkin ve yaralı idiler. Yaralarını seyisler sivri bıçaklarla yarıyor, saplanan okları çıkarıyorlardı.

Eşek bunları görünce “Ya Rabbi” dedi “Ben fakirliğime, sıhhat ve afiyetime razıyım. O güzel gıdaları da istemem, o çirkin yaraları da.”

Afiyet isteyen kurtuluş dileyen dünyayı terk eder. Tekasür Suresinde; “O gün verdiğimiz nimetlerden elbette sorulacaksınız buyuruluyor.” 

Bir genç geliyor Peygamberimize; “Benim hiçbir şeyim yok herhalde bu ayeti kerimenin muhatabı ben değilim” diyor. Rasulullah; “Gölgesinde dinlendiğin ağaçtan, içtiğin soğuk sudan, ayağına giydiğin şeyden sorulacaksın” diyor Rasulullah. 

Helal olan nimetlerin sorgusu şükrünü hakkıyla eda edebilmektir. Helalin hesabı zorken ya haramın hesabı nasıl olacak? Dünyada verilen her nimetin hesabı mutlaka sorulacaktır bunu unutmayalım. Allah’tan sonsuz nimetler isterken bir de hesabını nasıl vereceğimizi düşünelim dostlar.

Yazarın Diğer Yazıları