Serap Oruç

Müslüman Kimin Devesini Güdüyor?

Serap Oruç

“Komşusu açken tok yatan bizden değildir" Hadis-i Şerif'ini komşunun midesini doldurmanın fazlası olarak düşünüyorum ben.  Çünkü mide bir dilim ekmek ve bir bardak suyla doyar, bu açlık değil bu çağda benim anladığım kadarı ile mesele özellikle bizim ülkemizde.

Komşunu yanlışa giderken kendi doğrunla övünmemek, o da doğruyu bulsun diye gayret etmek, komşun dertten ve kederden Allah'ın adını unutmuşken, isyana düşmüşken durmadan zikir çekip etrafındakileri görmezden gelmemek, ona ışık olmak, gönül yükünü bölebilmek, komşun Kur'an-ı Kerim'in bir harfini bilmediğinden okuyamazken ben 3. hatmi, 5. hatmi bitirdim diye gerilerek böbürlenmemek, öğrenmek isteyene destek olabilmek, 

Gazze'de 6 aydır nefesi kesilen insanları görüp el kadar çocukları ve bebekleri görüp gözünü kapatıp kulağını tıkayıp bana ne başka ülkeden deyip sırt dönmemek, o insanların sesi olabilmek, Ramazan ayında Alevi mezhebine mensup insanları oruç tutmuyor diye horlayıp gıybet ederek Hanefilik ile övünmemek...

Ramazan kolileri ile birkaç kare fotoğraf çektirip paylaşarak kendi ilgi ve alkış açlığına eksiklik hissiyatına garibanın gururunu kurban etmemek ve dahası...

Belki bu yazdıklarımı okuduğunuzda bana kızıyorsunuz, saygı duyuyorum ama benim inandığım mübarek Ramazan Ayı bizden yemekten, içmekten vazgeçmemizden ve garibana ramazan kolisi verip gönül rahatlatmamızdan fazlasını bekliyor. 

Ben hâlihazırda etrafımda olanlara bakınca şaşırıyorum ve diyorum ki sen birini düşündür belki başka biride beni düşündürür. 

Kendime soruyorum; Yahudi Yahudiliğini yapıyor, Hıristiyan Hıristiyanlığını yapıyor lâkin Müslüman kimin devesini güdüyor?

Buna cevap bulup vermekte zorlanıyorum. Belki bu cevabı içimizden birisi bulup verebilir.

Mübarek dediğimiz, inanıyoruz dediğimiz Ramazan Ayı dahi bizlere feyz vermiyorsa anlamını mideye indirgemişsek halimiz hal değil. 

İnsandan insana ihanet var lâkin insanın en çok kendisine, inancına, değerlerine ihaneti var ve silkelenmezsek bu ihanet bizi yerle yeksan edecek. Bu nefsimize zulüm edişimiz, kibrimiz hadsizliğimiz, umursamazlığımız, vurdumduymazlığımız bizi gözden çıkartılmış kullar arasına katacak. Lütfen kendimizi bu Ramazan Ayında gözden geçirelim. Gözden geçirelim ki affedilip yeniden başlayabilelim. Saygılar.
 

Yazarın Diğer Yazıları