Yılmaz Acar Davut

Haftanın Z'si 'Analiz'

Yılmaz Acar Davut

14 Mayıs seçimlerini geride bıraktık. Milletvekilliği listeleri kesin olmayan sonuçlara göre netleşirken, Cumhurbaşkanlığı seçimleri yine kesin olmayan sonuçlara göre ikinci tura kaldı.

Kastamonu 2 milletvekilini AK Parti’den, 1 milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçerek; Halil Uluay, Serap Ekmekci ve Hasan Baltacı’ya mecliste vekil yetkisi verdi. Bir önceki seçimle kıyas yapıldığında, Kastamonu’daki milletvekili dağılımında sayısal anlamda bir değişiklik olmadı ama… Sandık çok ciddi mesajlar verdi, yorumlayabilene…

AK PARTİ, MHP VE İYİ PARTİ’DE ERİME VAR!

Kastamonu’daki milletvekili oy dağılımlarını değerlendirecek olursak…

2018 seçimlerine göre; AK Parti’de yüzde 7’lik bir erime görülüyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nde de yaklaşık yüzde 5’lik bir oy kaybı var. İyi Parti yüzde 2’lik bir düşüş yaşamış.

Hatırlanacağı üzere 2018 genel seçimlerinden sonra bir yerel seçim yaşamıştık ve yerel seçimlerde AK Parti yara almış, MHP gücüne güç katmıştı. AK Parti’deki bu erime sürerken, MHP yerel seçimlerdeki rüzgarını genel seçimlere taşıyamamış.

Partiler şapkalarını önüne koyup düşünecektir illa ki. Bir dış gözlem olarak; Kastamonu seçmeninin ‘yerel’de ne kadar akılcı bir seçmen olduğunu, buna karşın geleneklerinden kopmakta görece zorluk yaşadığını söylemek mümkün.

Adaylık sonrası sahaya inenler için, bir önceki yazımda belirtmiştim; ‘Kastamonu dağınık bir coğrafya; merkez hariç 19 ilçe, toplam 1054 köy… Daha önce ekmeye başlayan, daha hızlı yol alacak haliyle. Adaylık sonrası sahaya inenle, bu işe yıllardır emek verenin ağırlığı hafta sonu tartılacak vatandaş terazisinde.’

Müzikli ve şaşaalı kampanya süreci yürütenler için daha önceki yazılarımda uyarmıştım; “…Ben ve benim gibi düşünenlerin çoğunlukta olduğunu varsayarak ‘Şarkı çaldın, bayrak astın, güçlü sensin, oyum sana’ denileceğini düşünmüyorum. Bangır bangır müzikle odamın içine girmek zorunda değil hiç kimse”

Canlı yayınlarda adaylara ve temsilcilerine sormuştum; ‘Teşkilatınızla uyumlu çalışıyor musunuz?’

KASTAMONU’DA KAZANAN BALTACI’YLA CHP, TOSYA’YLA YRP

Cumhuriyet Halk Partisi, Kastamonu’dan iki dönem üst üste milletvekili gönderdi meclise, üstelik ittifaka ihtiyaç duymadan gitti Hasan Baltacı meclise. 38 bin 790 olan oyu 56 bin 56’ya yükseltti. Yüzde 6’nın üzerinde bir artışa tekabül eder. 

Seçim öncesinde Kastamonu’da milletvekili dağılımı 2-1 gözüküyordu ama 1’in kim olacağı muallaktı. Görünen o ki artık Kastamonu’da tescilli olarak Hasan Baltacı’yla bir CHP gerçeği var.

Yanı sıra… Yeniden Refah Partisi 10 bin 468 oy aldı Kastamonu’da. 5 bin 173’ü Tosya’dan. Kalanı diğer 19 ilçeden. Tosya’dan YRP’ye gelen oylar tepki oyları olarak yorumlanabilir, yani bir kemik oyu temsil etmez belki ama bu seçimin Kastamonu’da kazananlarından birisi Tosya’yla YRP oldu.

MHP BELEDİYELERİ’NDE MHP ÜÇÜNCÜ PARTİ

Kastamonu Belediyesi, Kastamonu 2019 yılı yerel seçim sonuçlarına göre hatırı sayılır bir oy farkıyla (11 bin 530) Milliyetçi Hareket Partisi’ne geçmişti. 

Kastamonu 2023 Milletvekili seçim sonuçlarına bakıldığında ise Merkez’de MHP’nin üçüncü parti olduğu görülüyor. Yerel seçimde Merkez’de 30 bin 321 oy alan MHP, genel seçimde 15 bin 444 oy aldı. İncelenmeye muhtaç bir veri.
Yine MHP’li bir belediye olan Taşköprü’de de MHP üçüncü parti olarak konumlanmış durumda. MHP’li belediye Tosya’da da durum aynı şekilde. 

CHP BELEDİYELERİ’NDE CHP İKİNCİ PARTİ

CHP’li bir belediye olan Cide’de CHP yüzde 19.64 oy alarak ikinci parti kaldı. Yine CHP’li parti olan Daday’da CHP yüzde 30.25’le ikinci parti olarak yer aldı. Bir diğer CHP Belediyeli Araç’ta da durum aynı. Yani CHP yerelde aldığı belediyeleri, milletvekilliğinde alamadı!

AK PARTİ TÜM İLÇELERDE BİRİNCİ SIRADA

Yerelde 10 belediyesi bulunan AK Parti, milletvekili seçiminde Kastamonu’daki 20 ilçenin 20’sinde de birinci parti çıktı. AK Parti’nin bir önceki genel seçime göre yüzde 7’lik oy düşüşü, ilçelerdeki birincilik noktasında değişim olarak yansımadı.

HAFTANIN Z’Sİ HAKKINDA

Gazetemiz sayfalarına bir haftalık sürede yansıyan göreceli önemli haberler, Haftanın Z’si adıyla düzenli olarak bu köşede yer almaktadır. 

Haftanın Z’si köşesinin amacı, bir önceki haftayı kısaca özetlemek ve geleceğe haftalık bir not bırakmaktır. 

Gazeteler, tarihin ilk taslakları olarak düşünüldüğünde; her gün geleceğe bir not düştüğümüz ortadadır. Günlük notların daha bütüncül olarak değerlendirilmesi ise Haftanın Z’si köşesiyle daha mümkün olacaktır.

Bu amaç doğrultusunda, bu yazıda, göreceli önemli haberler yer almaktadır.
 

Yazarın Diğer Yazıları